Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: E bine ca piata a ramas in urma cu recuperarea pierderilor

Brokerii: E bine ca piata a ramas in urma cu recuperarea pierderilor
07.10.2009, 23:20 29

Actiunile bancilor si cele ale companiilor petroliere au crescutieri in finalul sedintei de tranzactionare, in timp ce SIF-urilesi-au accentuat corectia, intr-o sedinta in care majortateaactiunilor s-au tranzactionat in scadere fata de ziuaprecedenta.

Indicelecelor mai lichide zece companii, BET, a urcat ieri cu 2,1%, invreme ce indicele general al pietei, BET-C, s-a apreciat cu 1,3%.Pe de alta parte, SIF-urile au consemnat unele dintre cele mai maricorectii din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI,scazand cu 4,7%.

"Cresterile de marti cred ca au fost prea bruste pentru piata decapital de la noi, Bursa scazand pe parcursul sedintei de ieri panain apropierea nivelelor de vineri. In mod normal ar trebui cavalorile de la finele saptamanii trecute sa constituie nivele desuport pentru perioada imediat urmatoare", spune Darie Moldovan,directorul general adjunct al societatii de brokeraj Broker dinCluj.

Acesta este de parere ca evolutiile pietelor externe estedictata de modul in care se prezinta rezultatele financiare.

In sectorul energetic, indicele BET-NG s-a apreciat cu 1,5%, inconditiile in care actiunile Petrom (SNP), Transgaz (TGN) siRompetrol Rafinare (RRC), cele mai importante companii din cadrulindicelui, au crescut usor. Actiunile Petrom s-au apreciat ieri cu3,1%, titlurile Transgaz au inchis aproape de nivelul de marti, invreme ce actiunile Rompetrol Rafinare au urcat cu 3%.

Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de30,1 mil. lei (7,2 mil. euro), investitorii indreptandu-si atentiasi inspre instrumentele financiare cu venit fix, tranzactiile cuobligatiuni atragand ieri 4,7 mil. lei (1,1 mil. euro).

"Din septembrie numarul tranzactiilor a crescut comparativ cuperioada de vara. In orice caz, la SIF-uri se asteapta incontinuare decizia care va fi luata in Parlament in privintapragului de detinere, la nivel politic Romania nu sta bine, lanivel economic lucrurile nu sunt roz. Cred ca singurul lucrupozitiv este faptul ca am ramas in urma fata de pietele externe inceea ce priveste recuperarea pierderilor", spune Moldovan.

Cel mai mare rulaj din piata a fost inregistrat ieri din nou deactiunile SIF Oltenia (SIF5), tranzactiile cu acestea atingand 6,1mil. lei (1,5 mil. euro). In acelasi timp, pretul titlurilorsocietatii a scazut cu 4,1%, numarandu-se printre cele maiimportante corectii din piata. Pe locul al doilea in topulrulajelor s-au plasat actiunile SIF Moldova (SIF2), cu olichiditate de 3,1 mil. lei (0,7 mil. euro), in vreme ce actiunileRompetrol Rafinare au atins al treilea rulaj, in valoare de 2,5mil. lei (0,6 mil. euro).

Actiunile Rompetrol Well Services (PTR) au sarit ieri cu 11,6%,pe fondul unui rulaj de 1,3 mil. lei (0,3 mil. euro), in vreme cetitlurile producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia(AMO) au crescut cu 7,7%,pe o lichiditate de 230.000 de lei (55.000 de euro).

Pe plan international, indicele german DAX se deprecia inaintede inchiderea sedintei de ieri cu 0,3% in vreme ce indicele FTSE100 din Anglia se corecta cu aproape 0,5%. In Statele Unite,indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a deschis sedinta detranzactionare de ieri in scadere cu 0,2%, dupa ce marti a crescutcu circa 1,3%.

De urmarit astazi:

  • Evolutia actiunilor Rompetrol Well Services, care au crescutieri cu 11,6%, continuand astfel raliul inceput in prima sedinta detranzactionare a saptamanii.
  • Evolutia titlurilor Amonil, care nici dupa executarea silita nua speriat investitorii, cotatiile avansand cu 7,7% ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO