Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: investitorii aşteaptă rezolvarea situaţiei din Ucraina

Brokerii: investitorii aşteaptă rezolvarea situaţiei...

Autor: Stefan Musgociu

05.03.2014, 21:12 400
Bursa a crescut cu 0,5%, într-o piaţă unde lichiditatea a fost salvată de deal-uri cu titluri BRD, OMV Petrom, Fon­dul Proprietatea şi Romgaz.

Piaţa a fost pe verde pentru a doua zi consecutiv, însă rulajele au scăzut vi­zibil spre deosebire de şedinţele de luni şi marţi, când fluc­tuaţiile mai ample ale preţurilor i-au de­ter­minat pe inves­titori să fie mai activi la tranzacţionare. „Volu­mele mici de tran­zacţionare de azi sunt determinate de starea de veghe a investitorilor după emoţiile şi agitaţia din zilele prece­den­te. Aş putea spune că este un recul psihologic. Se aşteaptă noi evenimente sau rezolvarea situaţiei delicate din Ucraina. Practic, cine a vân­dut sau cine a cumpărat zilele trecute stă în cumpănă, aşteaptă trendul să vadă dacă a intuit bine sau nu când a luat decizia de tranzacţionare. Volumele vor creş­te într-un ritm brusc dacă se în­tâm­plă ceva de bine sau de rău sau într-un ritm normal, dacă situaţia din Ucraina tre­nează fără evenimente majore. Trebuie să avem în vedere că perioada de AGA pentru dividende se apropie repede (iar interesul investitorilor este influenţat de propunerile de dividende ale companiilor - n.r.)“, a declarat pentru Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucureşti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad.

WikiZF: Profilul companiei BRD 

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

El crede că rulajele ar putea creşte începând din luna mai, când va creşte ponderea pe care o au în indicele MSCI pentru pieţele de frontieră o parte dintre ac­ţiunile importante de la BVB. Broke­rul consideră că această schim­bare ar putea determina intrări de aproximativ 200 milioane dolari pe bursa de la Bucureşti.

„Dacă ne gândim că începând cu lu­na mai România va avea o pondere crescută de la 1,5% la 2,7% în indicele MSCI privind pieţele de frontieră, atunci mă gândesc că volu­mele de tranzacţio­na­re pe societăţile cele mai lichide, respectiv Banca Transilvania, BRD, OMV Petrom şi Romgaz, cuprinse în indicele MSCI Frontier Markets 100 vor creşte primele. Ulterior, creş­te­rile înregistrate de aceste acţiuni ar putea determina rulaje mai ridicate şi pe alte titluri. Dacă estimăm cam ce expunere de capital este pe componentele indicelui, recalibrarea reprezentării societăţilor româneşti în acesta ar putea aduce aproximativ 200 milioane dolari în plus pe BVB, doar ca efect de balansare a ponderilor prin excluderea sau limitarea reprezentării altor titluri din alte ţări (Qatar, Kuweit şi Nigeria)“, a mai spus Dragolea.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 44,7 milioane lei (9,9 milioane euro), sumă cu 72% peste rulajul de marţi, de 25,9 milioane lei (5,7 milioane euro). Mai mult de două treimi din lichiditatea de miercuri a fost acoperită de deal-uri cu acţiuni BRD (12,5 mi­lioane lei), OMV Petrom (8 milioane lei), Fondul Proprietatea (6,4 milioane lei) şi Romgaz (3,7 milioane lei). Deal-urile au fost realizate în a doua parte a şedinţei, la preţuri uşor peste închiderea de marţi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO