Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Investitorii asteapta sa vada daca optimismul nu este exagerat

Brokerii: Investitorii asteapta sa vada daca optimismul nu este exagerat
25.03.2010, 23:05 22

Bursa de la Bucuresti a revenit ieri pe crestere, cea mai mareapreciere la nivelul indicilor fiind inregistrata de BET, al celormai lichide zece titluri din piata, care a urcat cu aproape 2% fatade referinta.

Evolutia BET a fost sustinuta in principal de avansul puternical titlurilor Bancii Transilvania (TLV), de 5%, actiunile bancareurcand in special dupa anuntul bancii de majorare a capitalului sipropunerea de listare la bursa din Viena. Societatile financiare auevoluat aproape in stagnare, inregistrand la nivelul BET-FI unavans de doar 0,2%, sustinut in principal de cresterea titlurilorSIF Oltenia (SIF5), cu 1,1% peste cotatia de miercuri. Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au fost singurele dincategorie care au inchis in scadere, cu o corectie de 0,6%.

"In ciuda aprecierilor din ultima vreme, tendinta generala aBursei este de o evolutie in linie. Aprecierile vin pe anumitiemitenti in functie de ce stiri apar in piata, insa la doua-treisedinte sunt urmate de corectii de mica amploare insa. La fel s-aintamplat si in cazul sedintei de azi (ieri - n. a.), piata fiindmiscata de stirile care au aparut pe Biofarm si Banca Transilvania.Cred ca doar stirile mai au forta sa miste Bursa, cel putin pentruurmatoarea perioada de timp", a declarat Adrian Barbulescu, brokerin cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

Titlurile Biofarm (BIO) au inregistrat ieri cel de-al doilea celmai mare rulaj din piata, valoarea transferurilor ridicandu-se la2,5 mil. lei. Actiunile companiei farma au urcat cu 3,9% aproapefata de cotatia de miercuri, atingand pretul de 0,242lei/actiune.

Rulajul total al pietei s-a ridicat la putin peste 7,4 mil.euro, transferurile pe piata de actiuni insumand 6,9 mil. euro.

"Lichiditatea va evolua in stransa legatura cu volatilitateapietei, iar volatilitatea va fi data de stirile care apar. Daca vorveni evenimente care sa determine miscari pe anumite titluri, vomvedea o lichiditate ceva mai mare decat media pietei. Daca nu, maastept ca lichiditatea medie zilnica sa nu depaseasca cincimilioane de euro", a adaugat Barbulescu.

Cresteri peste media pietei s-au inregistrat si in sectorulenergetic, in special pe titlurile OMV Petrom (SNP) siTranselectrica (TEL), care au urcat cu 1,5% si respectiv 2,5% fatade cotatiile de miercuri.

Titlurile Oltchim Rm. Valcea (OLT) au inregistrat o apreciere depeste 10,2%, una dintre cele mai mari din piata, titlurilecombinatului chimic urcand la pretul de 0,301 lei/actiune.

"Exista o reticenta prea mare din partea investitorilor, careasteapta sa vada daca nu cumva optimismul se duce prea in fata sidaca nu este cumva exagerat. In cazul unor semnale mai concrete inacest sens, nu este exclus sa vedem ceva corectii mai de amploarein piata, in conditiile in care multe dintre actiuni au atinspragul maxim din 2008 chiar", a mai spus Barbulescu.

Actiunile Dafora Medias (DAFR) au inchis in scadere, cu ocorectie de aproape 1,3%, dupa ce cinci companii au cerut intrareaDafora in insolventa, iar actiunile Condmag Brasov (COMI) aucoborat cu 1,7% sub cotatia de referinta de miercuri.

"Raportarea unor rezultate mult sub asteptari si agravareasituatiilor financiare la nivel european ar putea fi un semnal decorectii pentru investitori", a incheiat Barbulescu.

De urmarit astazi

  • Evolutia actiunilor Bancii Transilvania (TLV), care ieri auurcat cu aproape 5% pe fondul anuntului de majorare decapital.
  • Evolutia titlurilor Biofarm Bucuresti (BIO), dupa ce SIFOltenia a fost raportata cu achizitia unui pachet important deactiuni.
  • Evolutia actiunilor din sectorul chimic, in special Olchim Rm.Valcea (OLT), titlurile combinatului urcand cu peste 10% ieri.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care inregistreazain continuare aprecieri, insa reduc din ritmul de crestere.
  • Evolutia principalelor piete internationale, care continua peplus, cu aprecieri peste media primelor doua saptamani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO