Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Investitorii vor sta cu ochii pe informaţiile din anchetă pentru a decide ce fac cu acţiunile la SIF4 şi SIF 1

Procurorii DIICOT i-au audiat luni pe conducătorii SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia. Mediafax Foto

Procurorii DIICOT i-au audiat luni pe conducătorii SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia. Mediafax Foto

Autor: Ioana Tudor

10.12.2014, 00:05 913

Investitorii de la bursa din Bucureşti vor rămâne conectaţi la evenimentele din piaţă şi la informaţiile noi privind ancheta desfăşurată de procurori la SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) pentru a decide dacă vând sau cumpără acţiuni la cele două societăţi de investiţii financiare.

Acţiunile SIF1 şi SIF 4 au rămas şi marţi suspendate de la tranzacţionare, pentru a doua zi, în urma audierilor demarate luni de procurorii DIICOT şi care au vizat mai mulţi directori şi administratori ai celor două societăţi.

Unii brokeri se aşteaptă ca evoluţia acestora în momentul reluării tranzacţionării să fie influenţată de informaţiile noi care vor apărea în piaţă. Acţiunile celorlalte trei SIF-uri, aflate la tranzacţionare şi fără implicare în caz, erau în scădere ieri după-amiază. Astfel, titlurile SIF Moldova (SIF2) se tranzacţionau cu un minus de 1,23%, până la preţul de 1,688 lei/unitate, iar cele ale SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Transilvania (SIF3) erau în scădere cu 0,83%, respectiv 0,79%.

Ieri dimineaţă, procurorii ar fi reţinut cinci persoane, printre care Dragoş Bîlteanu, şeful SIF Banat-Crişana, Najib El Lakis, membru în consiliul de administraţie al SIF 1, avocatul Nicolae Mergeani şi Adrian Victor Prodan, membru în boardul SIF Muntenia. Persoanele reţinute urmează să fie duse în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă, potrivit Mediafax, care citează surse judiciare.

Adrian Petreanu şi-a anunţat ieri demisia din consiliul de administraţie al SIF Banat-Crişana. El a fost numit în CA-ul SIF1 în 2013. În acelaşi timp, el deţine şi funcţia de manager fond şi membru al comitetului de investiţii al firmei de investiţii Ashmore Investment Management.

Procurorii DIICOT au audiat luni mai mulţi directori şi administratori ai SIF Banat-Crişana, SIF Muntenia şi SAI Muntenia Invest într-un caz privind o posibilă delapidare a celor două SIF-uri şi manipulare a pieţei de capital.

 „Probabil că se va da drumul la tranzacţionare acţiunilor celor două SIF-uri în urma unei decizii a ASF, când se va lămuri situaţia. Investitorii nu sunt grăbiţi să vândă, nu au intrat în panică”, a afirmat Marcel Murgoci, director de operaţiuni la firma de brokeraj Estinvest. Potrivit acestuia, evoluţia celor două SIF-uri va depinde de comunicatele pe care acestea le vor da în momentul reintrării la tranzacţionare şi de felul în care le vor percepe investitorii.

„Nu se poate trage o concluzie privitor la evoluţia acţiunilor celor două SIF-uri în perioada următoare, întrucât nu sunt toate informaţiile pe masă. Este important de văzut dacă sunt lucruri deosebite pe care piaţa nu le ştia”, a afirmat Alin Brendea, directorul ge­ne­ral adjunct al firmei de brokeraj Prime Trans­ac­tion. Potrivit acestuia „SIF-urile trec printr-un fel de «audit legal», iar pe termen mediu şi lung încrederea investitorilor ar putea creşte”.

Adrian Mănăilă, directorul general al firmei gălăţene de brokeraj Eldainvest, spune că acţiunile celor două SIF-uri ar putea fi „mai vioaie” pe bursă în următoarea perioadă, iar creşterea acţiunilor SIF Banat-Crişana ar putea fi susţinută de o eventuală decizie de reluare a plăţii dividendelor. În 2013 acţionarii SIF 1 au aprobat decizia de capitalizare a întregului profit net, fără distribuţia de dividende, şi repartizarea sumei de 100,5 milioane de lei la alte rezerve, pentru surse proprii de finanţare. O decizie similară a fost luată şi anul acesta, iar profitul de 80,1 mil. lei a fost alocat la alte rezerve.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO