Burse - Fonduri mutuale

Brokerii lui Pasol cumpara Investica lui Verestoy, regele cherestelei

Brokerii lui Pasol cumpara Investica lui Verestoy

Razvan Pasol, presedintele Intercapital

22.09.2009, 17:39 59

Societatea de brokeraj Intercapital Invest a achizitionatintegral societatea de administrare a investitiilor Investica AssetManagement, detinuta de familia senatorului UDMR Verestoy Attila,intr-o tranzactie estimata la 200.000-300.000 lei.

Achizitia Investica este prima tranzactie care are loc anulacesta in industria administratorilor de fonduri, in conditiile incare criza financiara a redus vizibil sansele de supravietuire aleadministratorilor independenti, neafiliati unui grup bancar.

Investica administreaza active de 3,1 mil. lei, provenind de laun fond mutual - Altius - si de la un fond inchis - Infinity, incare investesc in total 38 de persoane. Anterior tranzactiei,Investica era controlata in proportie de 78% de catre fiulsenatorului UDMR Verestoy Attila, printre actionari numarandu-se siDaniel Daianu si Leonard Visan, actualul director general. Dupaavizarea tranzactiei de catre CNVM, Intercapital Invest va detine99,99% din actiunile Investica Asset Management.

Daca pentru Intercapital Invest achizitia societatii deadministrare a insemnat extinderea pe un nou segment de piata, cucare brokerii au tatonat in trecut prin intermediul diferitelorparteneriate, pentru Investica, schimbarea actionariatului areprezentat solutia salvatoare. "Vrem sa ne dezvoltam in mai multedirectii. Astfel alaturi de intermedierea de tranzactii, deexperienta in domeniul listarilor si analizei pe piata de capital,vrem sa oferim si servicii de administrare a activelor prin creareaunui grup integrat de furnizori de servicii, coordonat deIntercapital Invest", a spus Razvan Pasol, directorul general alIntercapital Invest, una dintre cele mai importante societati debrokeraj independente de pe piata locala.

"Am decis sa vindem din cauza conditiilor nefavorabile dinpiata. Discutiile au inceput in primavara, si au avut un caracterprivat, fiind purtate in special cu persoanele din breasla. Potspune ca eu si Razvan am fost artizanii acestei tranzactii, nu aufost implicati consultanti si nici alti intermediari", a afirmatLeonard Visan, care isi va pastra pozitia de director general incadrul Investica.

Investica Asset Management se numara printre putiniiadministratori de fonduri ramasi independenti - neafiliati unuigrup financiar. Pe o piata unde activele de peste 2,3 mld. lei alefondurilor de investitii sunt controlate in proportie de peste 80%de administratorii bancari, Investica detine o cota de 0,1%.

Societatea a incheiat anul trecut cu o pierdere de 280.000 leisi afaceri nete de 300.000 lei, incasand venituri totale de aproape350.000 lei.

Lansata in 2005, Investica a activat pentru aproape doi ani doarpe segmentul administrarii de conturi individuale si al fondurilorinchise, urmand ca din vara 2007 sa fie lansat primul fond deschisdin portofoliu. Momentul lansarii fondului de actiuni Altius acoincis cu inceputul crizei pe bursa de la Bucuresti. In ultimulan, fondul Altius a inregistrat o pierdere de 20%, investind maiputin de 60% in actiuni, si o scadere de 37% a activelor nete.

Potrivit unor surse din piata, valoarea tranzactiei nu este maimare de 200-300.000 lei, avand in vedere ca "in momentul de fatapretul il face cumparatorul, conditiile nefiind deloc favorabilecelui care vrea sa vanda".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO