Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Pentru moment străinii şi-au pierdut interesul pentru Bursă

Brokerii: Pentru moment străinii şi-au pierdut interesul pentru Bursă

Autor: Stefan Musgociu

10.05.2011, 23:46 894

Bursa a scăzut cu 0,78%, in­fluenţată în special de acţiunileOMV Petrom (SNP), care au coborât cu 3,15%, deoarece înce­pând demarţi cumpărătorii acestor titluri nu mai pot încasa dividendeaferente anului trecut.

De regulă, în data ex-dividend, după care cumpărătorii nu maipot încasa dividende aferente anului trecut, preţul acţiunilorscade cu o valoare apropiată de dividendul pe care îl va acordaemitentul respectiv. Acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 0,0135 lei,iar dividendul net este de aproape 0,015 lei/titlu.

La finalul sesiunii, titlurile com­paniei petroliere erau cotatela 0,4155 lei, preţ cu 3,15% sub închiderea de luni. Operaţiunilecu acţiunile OMV Petrom au cumulat 681.000 de lei.

Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma debrokeraj Prime Transaction, consideră că lichiditatea mică şivariaţiile uşoare înregistrate de majoritatea acţiunilor indică oprezenţă mai redusă a investitorilor străini în piaţă.

"Din ce se poate observa, piaţa ro­mâ­nească a ieşit pentrumoment din atenţia jucătorilor mai mari. În lipsa unor ştiri şievenimente mai semnifi­ca­tive, singurul impuls mai era dat dedivi­dende. Odată cu apropierea de datele de înregistrare reieseclar că unele cotaţii au avut aprecieri doar ca urmare a politiciide dividend, iar cei care au marşat mai mult pe acest aspect aufost jucătorii mici", a declarat Băr­bulescu.

El crede că atenţia investitorilor străini este axată în prezentpe pieţele externe deoarece acestea înregistrează variaţii maiample, iar din acestea jucătorii pot obţine câştiguri mai mari.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu0,82%. Indicele BET-FI a înregistrat o corecţie de 0,8%, tras înjos în principal de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care aucoborât cu 2,15%.

La finalul şedinţei, acţiunile Fon­dului erau cotate la 0,545lei şi se clasau pe prima poziţie în topul rulajelor, cutransferuri de 8,7 mil. lei. Preţul este uşor peste cotaţia minimăînregistrată pe bursă de aceste titluri în data de 3 mai, de 0,538lei/acţiune.

Titlurile Transelectrica au urcat cu 4,81%, la 22 lei, pe olichiditate de 1,8 mil. lei. Evoluţia a fost determinată dere­zul­tatele financiare înregistrate în pri­mul trimestru şi pecare compania le-a anunţat luni după închiderea şedinţeibursiere.

Compania naţională de transport al ener­giei electrice a avut înprimele trei luni un profit net de 160,8 milioane lei (39,2 mil.euro), de 3,2 ori mai mare com­­parativ cu perioada similară aanului trecut, pe fondul reducerii cheltu­ie­lilor. "Atât timp câtla noi nu vor apărea informaţii cu ecou şi către in­vesti­torii decalibru, nu aş putea miza pe o direcţie precisă a pieţei. Vomrămâne blocaţi într-o piaţă cu volume relativ mici şi cu mişcăridate de investitorii speculatori", a conchis brokerul.

La închiderea şedinţei de la Bu­cureşti, bursele vest-europeneavansau cu maximum 1,3%, influenţate de acor­dul semnat deMicrosoft pentru pre­luarea Skype Technologies, pentru 8,5 miliardedolari. Majoritatea pieţelor din Europa Cen­trală şi de Estconsemnau variaţii foarte reduse. Cele mai vizibile miş­cări erauînregistrate de burse din Po­lo­nia şi Rusia. Piaţa din Poloniaavansa cu 0,6%, în timp ce bursa din Rusia era în scădere cu0,6%.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Azomureş Târgu-Mureş (AZO), care-şi publică astăzirezultatele financiare aferente primului trimestru al anului.Titlurile companiei au închis şedinţa de ieri în creştere cu 3,5%şi un preţ de 0,703 lei/unitate.

  • Titlurile OMV Petrom (SNP), care anunţă astăzi indicatoriifinanciari din primele trei luni ale acestui an. Acţiunile Petroms-au corectat ieri cu 3,2% în contextul scăderii preţului la petrolpe plan internaţional.

  • Evoluţia burselor externe după ce piaţa americană a deschisşedinţa de ieri cu aprecieri uşoare pe principalii indici, de circa0,4%. Bursele europene consemnau la aceeaşi oră aprecieri în mediede 1,2% care au compensat scăderile din şedinţa precedentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO