Burse - Fonduri mutuale

Brokerii romanilor au crescut, strainii si-au injumatatit tranzactiile

Brokerii romanilor au crescut, strainii si-au injumatatit tranzactiile
03.01.2010, 23:05 20

BT Securities, firma de brokeraj axata in principal pe clientiromani, a fost anul trecut cel mai activ intermediar de pe Bursa pesegmentul tranzactionarii de actiuni, reusind sa surclaseze lideriipietei din 2008, respectiv KBC Securities, ING Bank Romania siRaiffeisen Capital&Investment.

Cele trei case de brokeraj, care sunt cei mai mari intermediariai investitorilor straini de la Bursa, au inregistrat anul trecutscaderi ale tranzactiilor si de peste 50%, pe fondul activitatiireduse a fondurilor de investitii pe piata autohtona in aceastaperioada.

Inactivitatea strainilor a fost de fapt principalul motiv pentrulichiditatea scazuta de pe Bursa, rulajul mediu zilnic coborand in2009 la 4,8 mil. euro, fata de 7,5 mil. euro in anul precedent.

De cealalta parte, romanii au fost mai activi pe Bursa decat in2008, BT Securities si IFB Finwest, cei mai mari brokeri aiinvestitorilor locali, inregistrand rulaje de tranzactionare maimari cu circa 8% pe segmentul actiunilor comparativ cu anulprecedent.

Ca urmare, BT Securities a urcat trei pozitii in topultranzactiilor pe actiuni de la Bursa, direct pe prima pozitie, intimp ce firma de brokeraj din Arad a prins locul patru, in urcarede pe pozitia a opta.

Celelalte case de brokeraj importante axate pe segmentul deretail au inregistrat insa scaderi ale tranzactiilor care audepasit in unele cazuri si 30%, investitorii autohtoniindreptandu-si tot mai mult atentia spre intermediarii mari de pepiata.

Firma EFG Eurobank Securities, care lucreaza preponderent cuinvestitori straini, a fost una dintre putinele de pe piata care ainregistrat un avans al valorii de tranzactionare anul trecut,aceasta urcand cinci pozitii in topul brokerilor, pana pe loculsase.

Broker Cluj (BRK), singura firma de intermediere listata, si-aredus rulajul cu 32,7% in 2009 si a cazut trei pozitii in topulbrokerilor, dupa ce la inceputul anului a fost victima unui scandalde frauda la una din agentiile sale, respectiv Deva, care a dus lainlocuirea vechii conduceri si pierderea de clienti.

BRD Group-Société a fost una dintre surprizele anului 2009,inregistrand o crestere de 76% pe segmentul tranzactionarii deactiuni si reusind totodata sa se plaseze pe primul loc in topulgeneral de la Bursa de anul trecut gratie unui rulaj de peste unmiliard de lei (280 mil. euro) rezultat din tranzactii cuobligatiuni.

Sucursalele din Romania ale ING Bank si Piraeus Bank au realizatde asemenea printre cele mai mari tranzactii cu obligatiuni de peBursa in 2009, cu rulaje de 409 mil. lei (96 mil. euro) sirespectiv 386 mil. lei (91 mil. euro).

Desi principalul indicele al pietei, BET, a inregistrat ocrestere semnificativa, de 61,8%, pentru intermediarii de la Bursaanul 2009 a fost una dintre cele mai grele perioade din istoriapietei in conditiile in care tranzactiile de pe Bursa au scazutpentru al doilea an consecutiv.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni de pe Bursa a fost anul trecutde 5,66 mld. lei (1,33 mld. euro), cu 33% mai mica decat in 2008,cand schimburile s-au ridicat la 8,51 mld. lei.

AFACERI DE LA ZERO