Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spera ca pretul actiunilor de la Bursa sa se consolideze pana la rezultatele trimestriale

Brokerii spera ca piata sa se consolideze pana la rezultatele trimestriale
27.09.2009, 17:39 40

Brokerii apreciaza ca bursa locala va evolua in acelasi palierin urmatoarea perioada, pe o volatilitate scazuta si un volum detranzactionare ceva mai ridicat, in conditiile in care investitoriiintra la acumulare.

Pe plan local, rezultatele financiare la trimestru ar puteaimpulsiona cresterile, insa brokerii nu cred intr-o decorelare fatade principalele piete internationale. Pana atunci, acestia spera lao consolidare a pietei si nu la o distributie, pe fondul cresterii presiunii la vanzare.

"Sper la o consolidare a pietei in perioada urmatoare si nu la odistributie, in conditiile in care in perioada urmatoare ar puteacreste presiunea la vanzare, pe fondul marcarii de profit. Dacavariatiile se pastreaza reduse, aceasta evolutie va favorizaintrarea la cumparare a investitorilor de portofoliu si vedem acestlucru pe actiunile mai putin lichide din piata, care au inceput safie tranzactionate ceva mai intens in ultima perioada. Cred caevolutia pietei locale ar putea fi impulsionata de rezultatelefinanciare, insa nu ma astept la o decorelare fata de extern, chiardaca acestea vor veni favorabile", a declarat Mihai Muresian,trader la societatea de intermedire Intercapital Invest.

Variatiile din sedinta de vineri s-au mentinut si de aceastadata reduse, cea mai mare scadere fiind inregistrata de societatilefinanciare, care au pierdut 1,7% fata de referinta, in timp cerestul indicatorilor au inregistrat pierderi de maxim 1%.

La categoria societatilor financiare, cea mai mare pierdere auinregistrat-o titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au coborat cu 3%fata de referinta. In top au urmat scaderile titlurilor SIFTransilvania (SIF3), de 2%, si ale SIF Muntenia (SIF4), de 1,9%. Sititlurile bancare BRD au inregistrat pierderi, de 2,3% fata dereferinta, actiunile bancii coborand la pretul de 12,5lei/actiune.

"Investitorii si-au indreptat atentia de la societatilefinanciare si catre alte titluri mai putin lichide. Preturile peacesti emitenti s-au mentinut scazute, ceea ce i-a atras peinvestitori. In continuare vom vedea intrari pe SIF-uri, inconditiile in care sunt asteptari cu privire la eliminareapragului", a adaugat Muresian.

Volumul pe titlurile Dafora (DAFR) a depasit 25 de milioane detitluri, fiind cele mai tranzactionate actiuni din piata, in toptranzactii urmand titlurile Flamingo (FLA) si Amonil(AMO).

Cele mai mari aprecieri din piata le-au inregistrat actiunileTurbomecanica (TBM) si Teraplast (TRP), care au urcat cu 9,5% sirespectiv 13,7% fata de referinta. Si titlurile Alro (ALR) auconsemnat o apreciere considerabila, de 7,3%, urcand la pretul de2,21 lei/actiune.

"Inclid sa cred ca in perioada urmatoare vom asista incontinuare la o consolidare a pietei, in conditiile in caremajoritatea investitorilor care intra acum la cumparare suntinvestitori de portofoliu. Au fost si intrari speculative inaceasta perioada, dar nu cred ca aceasta a fost principala cauzacare a dus la cresterea preturilor. Din pacate insa, incertitudinease pastreaza in piata", a spus Muresian.

De urmarit saptamana aceasta

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au inregistratcorectii, pe volume de tranzactionare ridicate.
  • Evolutia titlurilor mai putin lichide, precum Dafora (DAFR),Impact (IMP) sau Amonil (AMO), care au facut obiectul unortranzactii ridicate in ultima perioada.
  • Evolutia actiunilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care inregistreaza evolutii mai volatile decat restul emitentilordin piata.
  • Evolutia pietelor internationale, care continua sa mearga peplus, insa au redus din ritmul de crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO