Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spera ca sezonul raportarilor financiare va "trezi" piata

Brokerii spera ca sezonul raportarilor financiare va "trezi" piata

Adrian Ceuca, director general adjunct Broker Cluj: In ianuarie nu am avut cresterea pe care toata lumea o astepta, dar cred ca aceasta crestere va veni in februarie. Nu spun ca va fi o crestere spectaculoasa, de 50%, dar cred totusi ca vom asista la o apreciere substantiala a pietei.

30.01.2007, 19:08 10

De azi Bursa va intra in perioada raportarilor financiare, dar brokerii nu se asteapta la evolutii deosebite pentru piata pe fondul rezultatelor pe care societatile le vor prezenta, chiar daca mizeaza pe o intrare a Bursei pe o tendinta mai clara de crestere.
Prezentarea rezultatelor financiare pe anul trecut este asteptata cel putin sa mai anime piata dupa ce ultima perioada s-a caracterizat in principal printr-o scadere puternica a volumelor de tranzactionare.
Prima societate care va raporta datele financiare pe anul trecut va fi astazi Oltchim, companiile cele mai urmarite de la Bursa urmand sa faca publice rezultatele pe 2006 luna viitoare. Totusi, potrivit informatiilor disponibile ieri, Petrom, BRD si Banca Transilvania, cele mai mari societati listate, nu s-au "grabit" sa anunte investitorii cand vor prezenta rezultatele financiare ale anului trecut. Rompetrol Rafinare (Petromidia) si Transelectrica vor raporta rezultatele pe 15 februarie.
"Piata arata in aceste momente ca e in asteptare. Iar aceasta asteptare este inclusiv a rezultatelor financiare. Unii investitori au incercat sa fie inaintea pietei si au realizat tranzactii pe prognozele pe care si le-au facut privind datele financiare ale companiilor, iar in functie de faptul daca estimarile lor se vor confirma sau nu, isi vor ajusta strategiile de investitii in consecinta", a declarat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
El spune ca se asteapta ca Bursa sa inregistreze in februarie cresterea pe care toata piata o "vedea" in prima luna a anului.
"Am spus si in trecut si imi sustin in continuare parerea. In ianuarie nu am avut cresterea pe care toata lumea o astepta, dar cred ca aceasta crestere va veni in februarie. Nu spun ca va fi o crestere spectaculoasa, de 50%, dar cred totusi ca vom asista la o apreciere substantiala a pietei", spune Ceuca.
Rares Nilas, directorul BT Securities, se asteapta la randul lui la o crestere a pietei, dar la una usoara, in conditiile in care nu crede ca rezultatele financiare ale companiilor vor aduce surprize, nici placute, dar nici negative.
"Rezultatele financiare pe care le prezinta societatile au influentat in fiecare an cotatiile. Totusi, daca e sa judecam dupa ce s-a intamplat anul trecut, datele financiare au inceput sa fie relativ corect anticipate de piata. De aceea, pentru surprize pozitive va fi mai greu, pentru ca nimeni nu mai merge in prezent pe variante superoptimiste. Nu ma astept totusi sa apara nici stiri negative, de aceea nu cred ca vor fi evolutii spectaculoase. Cred ca pe termen mediu, piata va fi pe o usoara crestere", a declarat Nilas.
Dintre companiile mari, bancile au raportat anul trecut rezultate in general cu asteptarile pietei, singurele surprize venind din partea companiilor petroliere. SIF-urile au publicat o serie de rezultate financiare, dar acestea ar putea cunoaste ajustari. Petrom avea dupa primele noua luni ale anului trecut un profit net de 564 de milioane de euro, in crestere cu 45% fata de perioada similara a anului anterior.
Rompetrol Rafinare, pe de alta parte, a incheiat primele trei trimestre cu o pierdere de 11,6 milioane de euro. BRD avea la finalul lunii septembrie un profit net de 134,7 milioane de euro, in crestere cu 8,8%, in timp ce castigul Bancii Transilvania a urcat cu 16,9%, pana la 23,7 milioane de euro.
"Eu ma astept la rezultate financiare bune pentru majoritatea companiilor, dar in special pentru cele din utilitati sau constructii", spune Adrian Ceuca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO