Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spera la cresteri substantiale pentru Alumil luni, in prima zi la Bursa

Brokerii spera la cresteri substantiale pentru Alumil luni, in prima zi la Bursa

Click pentru imaginea marita

13.04.2007, 19:57 22

De la inceputul anului, indicele BET a crescut cu circa 7%, iar BET-C a castigat 16%. Titlurile producatorului de profile din aluminiu Alumil Rom Industry vor intra la tranzactionare luni, la aproape 4 luni de la derularea ofertei publice initiale (IPO) in vederea listarii la Bursa. Oferta Alumil a fost suprasubscrisa de peste 16 ori, acesta fiind cel mai ridicat grad de suprasubscriere al unui IPO derulat la BVB. O parte din subscrieri s-au facut insa fara sa existe bani in contul investitorilor, conform investigatiei derulate de CNVM la inceputul acestui an, motiv pentru care Comisia a suspendat de mai multe ori procesul de decontare si alocare a actiunilor.
"Potrivit informatiilor din piata, exista multe ordine de cumparare pe Alumil, astfel ca este foarte posibil sa vedem pretul in primele zile undeva in jurul nivelului de 6 lei. Dupa aceea e greu de spus cum vor evolua. Este posibil sa urmeze niste scaderi usoare, dupa care sa se inscrie pe un trend pozitiv ca in cazul Transelectrica", a declarat Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities, societatea de brokeraj a grupului grec EFG Eurobank.
Majoritatea brokerilor se asteapta la o evolutie pozitiva a actiunilor Alumil in primele zile de tranzactionare, principalele argumente fiind gradul ridicat de suprasubscriere din oferta publica, experienta celorlalte listari derulate in ultimii ani, dar si perspectivele bune ale companiei. Un element de incertitudine pe termen scurt este faptul ca Alumil nu a raportat inca rezultatele financiare pe 2006.
"La cat de mare a fost suprasubscrierea, ma astept sa intre la un pret cu macar 30% mai mare decat pretul din oferta. Interesul pentru Alumil este foarte ridicat, toata lumea asteapta sa intre la tranzactionare ca sa cumpere, fiind vorba atat de investitori care n-au cumparat in oferta, cat si de investitori care au cumparat prea putin", sustine Octavian Molnar, directorul general adjunct al societatii de brokeraj IFB Finwest din Arad.
"Avand in vedere experientele listarilor anterioare ma astept la un upside de 15-20% pe termen foarte scurt, avand in vedere si gradul ridicat de suprasubscriere. In ceea ce priveste evolutia ulterioara, este greu de dat o previziune, dar nu cred ca se poate face o comparatie cu Transelectrica, avand in vedere diferenta de calibru dintre cele doua companii", considera Rares Nilas, directorul BT Securities.
Actiunile Transelectrica, ultima companie listata pe piata de capital, au inchis prima zi de tranzactionare la Bursa cu o crestere de 33%, dupa ce au castigat chiar 51% pe parcursul sedintei, in timp ce actiunile Turism Felix si-au dublat pretul intr-o saptamana, dupa transferul de pe RASDAQ pe BVB.
Oferta derulata de Alumil in vederea listarii la Bursa in luna decembrie a anului trecut s-a bucurat de recomandari pozitive din partea analistilor, majoritatea societatilor de brokeraj recomandand clientilor sa cumpere in cadrul ofertei. Alumil a vandut 6,25 de milioane de actiuni cu valoarea nominala de 0,2 lei/actiune, reprezentand 20% din capitalul social al companiei. Pretul de vanzare a fost de 4,6 lei/actiune, valoarea ofertei ridicandu-se la 8,38 milioane de euro.
Intr-un raport de analiza publicat pe data de 7 decembrie 2006, analistii societatii de brokeraj IEBA Trust indicau un pret tinta al actiunilor Alumil de 5,72 lei/actiune, calculat pe baza fluxurilor de capital disponibil actualizate.
"Avand in vedere ca analiza fundamentala se afla pe un plan secundar imediat dupa listarea la bursa a unei companii, in primele zile de tranzactionare ne asteptam la cresteri de pret care probabil vor depasi discountul calculat in raportul nostru, de aproximativ 25%. Astfel, in aceste zile va prima subiectivismul investitorilor, influentat pe de o parte de succesul ofertei si pe de alta parte de evolutia dupa listare a altor companii romanesti. De asemenea, este posibil ca atitudinea investitorilor sa reflecte si asteptarile lor privind rezultatele financiare ale companiei pe 2006", a explicat Anca Stoicescu, analist la IEBA Trust.
Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Estinvest din Focsani, considera ca rezultatele financiare ar putea influenta semnificativ pretul din primele zile de tranzactionare.
"Avand in vedere pofta investitorilor pentru noi emitenti, din sectoare de activitate diferite fata de cele deja existente pe Bursa, ma astept la o evolutie pozitiva a pretului in primele zile. Rezultatele financiare ar putea influenta semnificativ evolutia actiunilor, mai ales daca vor fi mult mai bune decat cele din anii trecuti", a declarat el.
Compania nu a publicat pana acum rezultatele financiare pe 2006, acestea urmand sa fie anuntate dupa ce actiunile vor incepe sa fie tranzactionate la Bursa, potrivit reprezentantilor companiei.
"Tot ce putem spune in acest moment este ca rezultatele sunt in linia estimarilor facute de noi pe parcursul anului trecut", a declarat pentru ZF Marius Ionita, directorul de operatiuni al Alumil.
Estimarile din rapoartele de analiza realizate in decembrie de patru societati de brokeraj indicau o cifra de afaceri cuprinsa intre 26,6 si 26,8 mil. euro, in crestere cu circa 16% fata de 2005, si un profit net cuprins intre 3,6 si 3,7 mil. euro, fata de 3,38 mil. euro in 2005.
Grupul grec Alumil, din care face parte Alumil Rom Industry, a anuntat o crestere cu 75,5% a profitului in zona balcanica, reprezentata de pietele din Romania, Serbia, Muntenegru si Bulgaria, pana la 7,5 mil. euro, fata de 4,3 mil. euro in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO