Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spera sa faca profit si in octombrie

02.10.2006, 18:56 15

Bursa a inchis saptamana mai mult pe stagnare, cu fluctuatii reduse la nivelul principalelor titluri cotate, lichiditatea pastrandu-se in continuare destul de ridicata.
Brokerii spun ca in sedinta de vineri investitorii au incercat sa-si protejeze pozitiile deschise la termen prin operatiuni pe piata spot, fiecare incercand sa influenteze cotatiile din piata prin tranzactiile efectuate, astfel incat sa iasa in avantaj.
"Inchiderea de luna de la Sibiu a influentat sedinta de vineri, care s-a reflectat intr-o stabilizare a cotatiilor la nivelul pietei, in masura in care acestia au incercat sa-si protejeze pozitiile de cumparare sau vanzare deschise pe luna septembrie prin tranzactionarea actiunilor direct in piata", a declarat Nicolae Rusu, presedinte al societatii de brokeraj Orizont Vest din Oradea.
Raportarea rezultatelor inregistrate de companii in primele trei trimestre ale anului, ca si asteptarile cu privire la o prezenta mai consistenta a investitorilor straini pe Bursa in aceasta luna ar trebui sa mentina trendul de crestere, spun brokerii.
"Cred ca Bursa va continua sa evolueze pe un trend ascendent luna aceasta, asa cum o arata si analiza tehnica, pe o lichiditate, de asemenea, in crestere, desi cu siguranta vor exista si sedinte mai slabe in care investitorii vor lua pozitii de asteptare. Intrarile de capital strain si asteptarile pozitive privind rezultatele la 9 luni ale celor mai multe companii listate la Bursa sunt cateva motive care ar trebui sa sustina acest trend de crestere", considera Nicolae Rusu.
Indicii BET si BET-FI au inregistrat cresteri nesemnificative.
Cele mai tranzactionate din piata au fost actiunile Bancii Transilvania, care au castigat aproape 2%, pe un rulaj de 2,2 milioane de euro (7,9 milioane de lei).
SIF-urile au castigat in medie 0,3%, pe o lichiditate destul de buna.
In topul celor mai tranzactionate SIF-uri s-au aflat titlurile SIF Oltenia si SIF Transilvania, care au inchis cu un avans de 1%, respectiv in scadere cu 0,4%, pe rulaje de 1,6 milioane de euro (5,6 milioane de lei) fiecare.
Actiunile Petrom si BRD au inchis la acelasi nivel din sedinta precedenta, pe rulaje nu foarte ridicate. Titlurile Rompetrol Rafinare au pierdut 0,9%, in timp ce actiunile Transelectrica au inregistrat o crestere usoara, pe o lichiditate scazuta.

Actiunile Bancii Transilvania au inregistrat vineri un avans de aproape 2%, pe un rulaj de 2,2 milioane de euro (7,9 milioane de lei). "Este posibil ca titlurile Bancii Transilvania sa inregistreze o mica corectie in urmatoarea perioada, dat fiind volumul mare de actiuni gratuite intrate in posesia actionarilor, cu toate ca este cunoscuta loialitatea investitorilor fata de aceste titluri. Cresterile din ultimele doua sedinte ale actiunilor Bancii Transilvania ar putea sa fi fost determinate de incercarile unor investitori de a-si apropia cursul spot de cursul la termen al contractelor pe actiunile bancii", spune Nicolae Rusu, presedinte al societatii de brokeraj Orizont Vest.

Titlurile SIF Oltenia au inregistrat un avans de peste 1%, pe un rulaj destul de ridicat, de aproape 1,7 milioane de euro (5,9 milioane de lei). Asteptarile brokerilor cu privire la aceste titluri raman in continuare pozitive, in principal ca urmare a participatiilor la BCR pe care SIF-urile le detin. De la inceputul anului, aceste titluri au castigat peste 12%, ultimul curs situandu-se cu circa 5% sub nivelul maxim atins in acest an. Pe parcursul sedintei, actiunile SIF Oltenia au fost tranzactionate la un pret minim de 2,86 lei/actiune, pentru ca la finalul sedintei sa fie cotate la un pret de 2,9 lei/actiune, maximul atins in sedinta de vineri.

Actiunile rafinariei Astra Romana au sarit cu peste 7%, pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de circa 30.000 de euro (0,1 milioane de lei). Cursul acestor actiuni a inregistrat fluctuatii puternice in ultima perioada si s-a situat pe un trend descendent. "Problema principala a companiei o reprezinta litigiul cu Petrom si nu ma astept ca evolutia actiunilor sa se imbunatateasca pana ce acest lucru nu se lamureste", spune Nicolae Rusu. De la inceputul anului, cursul acestor titluri s-a apreciat cu aproape 11%. Ultima tranzactie cu actiunile Astra Romana s-a perfectat la un pret de 0,0405 lei/actiune, dupa ce pe parcursul sedintei au fost tranzactionate si la 0,43 lei/actiune.

Titlurile Condmag Brasov au facut vineri obiectul unor tranzactii mai ridicate, in suma de circa 66.000 de euro (0,23 milioane de lei). "Actiunile Condmag sunt foarte aproape de cotarea la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti. Acest lucru va creste transparenta societatii, fapt ce va influenta pozitiv cursul acestor titluri, dat fiind ca increderea investitorilor in societate va spori", precizeaza Nicolae Rusu. In ultima perioada, actiunile Condmag au avut un curs destul de stabil, acesta mentinandu-se in preajma cotatiei de 0,8 lei/actiune. Ultimul pret la care aceste titluri s-au tranzactionat a fost de 0,795 lei/actiune, cu peste 50% mai ridicat fata de cel de la inceputul acestui an.

Actiunile producatorului de textile Confectii Vaslui au castigat 1,4%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri ridicandu-se la aproximativ 17.000 de euro (61.000 de lei). "Este o societate buna, care a inregistrat profit in fiecare an si nu este detinuta de un actionar majoritar. Valoarea activelor societatii raportate la actiune sunt de trei ori mai ridicate decat cursul din piata al acestor titluri", a declarat Nicolae Rusu. De la inceputul anului, titlurile Confectii Vaslui au castigat circa 24%. In ultima perioada, aceste actiuni au inregistrat o volatilitate ridicata, cursul situandu-se pe un trend crescator. La finalul sedintei, actiunile Confectii Vaslui au fost cotate la un pret de 0,149 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO