Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că de patru luni străinii se feresc de bursele emergente

Autor: Musgociu Stefan-Pompi

06.03.2011, 23:50 27

Bursa a crescut nesemnificativ vineri, cu 0,1%, într-o piaţă încare prudenţa investitorilor la tranzacţionare, inclusiv aacţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a limitat lichiditatea la 33milioane lei, sumă cu 27% mai redusă decât rulajul de joi.

Şeful departamentului de brokeraj al Tradeville, AndreiCiubotaru, spune că cei mai mulţi investitori sunt prudenţideoarece piaţa este într-un "moment de cumpănă", indicii BET şiBET-FI testând nivelurile de rezistenţă atinse în aprilie 2010.

"Ţinând cont de faptul că multă lume este conştientă deimportanţa acestor niveluri pe termen scurt, este normal ca o partedintre investitori să nu fie tentaţi să cumpere la aceste niveluride preţ şi speră că alţii îşi vor asuma riscul unor posibilecorecţii. Totuşi, aceasta nu înseamnă că trec imediat în poziţia devânzare", a declarat Ciubotaru.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fostrealizate la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii dejoi, astfel că indicele BET a scăzut cu numai 0,08%, iar titlurilecelor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au dusindicele BET-FI cu 0,27% sub nivelul de la finalul sesiuniianterioare.

În această săptămână, piaţa a crescut cu 2%, în timp cetitlurile celor cinci SIF-uri au ridicat indicele BET-FI cu 7,2%.Ciubotaru spune că pentru stabilirea unui ritm ascendent susţinuteste nevoie de intrări de bani în piaţă din partea jucătorilorstrăini, nu numai de încredere.

"Economia românească nu este în situaţia în care să creeze freecash-flow (disponibil suplimentar bănesc - n.red.) chiar dacăPIB-ul creşte cu 2% anul acesta. Statul, pe de o parte, şiserviciul datoriei precedente, pe de altă parte, vor acţiona canişte bureţi pentru orice disponibil suplimentar. Uitându-ne lapieţele importante emergente, ele sunt toate pe un trend descendentde patru luni. Deci investitorii globali se cam retrag deocamdatădin pieţele emergente. Ce va fi peste trei luni vom vedea lamomentul respectiv, dar acum externul nu susţine cu cashsuplimentar pieţele de frontieră", a mai spus brokerul.

În prima oră, unii investitori au vizat acţiunile Impact (IMP),cu care au fost efectuate operaţiuni cu volume mai mari, atât înpiaţa principală, cât şi un deal. În total au fost transferatetitluri reprezentând cumulat 3,96% din acţiunile dezvoltatoruluiimobiliar, pentru 3,6 mil. lei. La închiderea zilei, acţiunile eraucotate la 0,4502 lei, în scădere cu 3,91%, iar pe piaţa principalăaveau un rulaj de 2 milioane lei. Deal-ul a fost realizat pentrusuma de aproape 1,7 mil. lei.

Ultima tranzacţie cu titlurile Fondului Proprietatea a fostrealizată la 0,6135 lei, preţ în scădere cu 0,41%.

"Ţinând cont de structura portofoliului FP, şanse de modificaresubstanţială a VUAN-ului (valoarea unitară a activului net -n.red.) nu există pe termen de un an şi cei care acumulează ştiuacest lucru, de aceea nu se grăbesc. Preţul a fost foarte stabil înjurul nivelului de 0,6 lei, iar acest fapt creează premisele unuitrend abrupt în ambele direcţii, susţinut de volume importante,dacă va fi depăşit vizibil unul dintre reperele 0,6 sau 0,63 lei",a spus Ciubotaru.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şiLondra erau în creştere cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,3%, în timp cepiaţa de la Paris înregistra o corecţie de 0,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO