Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că dobânzile bancare mici împing investitorii pe bursă

Brokerii spun că dobânzile bancare mici împing...

Autor: Stefan Musgociu

20.01.2014, 21:11 686

Bursa a scăzut cu 0,1%, după trei şe­din­ţe consecutive de creştere uşoară, trasă în jos de evoluţiile de pe pieţele internaţionale, care s-au menţinut de asemenea pe scădere ieri.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de 34 mil. lei (7,5 mil. euro), sumă cu 14% sub rulajul de vineri, de 39,4 mi­l. lei (8,7 mil. euro). La fel ca în şe­din­ţele precedente, lichi­ditatea a fost asigurată în principal de câteva acţiuni şi de deal-uri.

„Piaţa locală a avut o evoluţie interesantă la început de an, unde aşa-numitele «penny-stock» (acţiunile tran­zac­ţionate la preţuri mici şi cu grad mai ri­dicat de risc din cauza lichidităţii reduse - n.red.) au captat interesul investi­to­rilor. Blue-chips-urile (acţiunile lichide - n.red.) au avut o evoluţie mai degrabă mo­destă, probabil mulţi investitori aştep­tând rezultatele financiare pre­liminare pentru a-şi consolida poziţiile pe anumiţi emitenţi, în speranţa unor divi­dende consistente faţă de dobânzile bancare. Probabil că de aici va veni şi un viitor impuls al pieţei. O serie de investitori vor fi din ce în ce mai tentaţi să îşi asume riscurile unor investiţii la BVB în defavoarea unor dobânzi din ce în ce mai mici oferite la depozitele bancare“, a declarat Adrian Tod, directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities.

El crede că atenţia investitorilor străini către piaţa locală ar putea fi stimulată şi de ofertele de vânzare pe care Fondul Proprietatea ar urma să le deruleze pentru a-şi asigura fondurile necesare programelor de răscumpărare şi plăţii dividendelor.

„Cred că aceştia deja au acumulat poziţii pe principalii emitenţi, iar acum aşteaptă un nou semnal, pentru a face noi mişcări. Din păcate, volumele nu sunt spec­taculoase în ultimul timp, tranzacţiile deal fiind singurele care menţin încă sus rulajele, în lipsa unor alte evenimente deosebite. Să sperăm că evenimentele deose­bite vor fi unele po­zitive şi pot fi reprezentate de rezultatele financiare pre­li­minare (majoritatea com­paniilor vor anunţa rezul­ta­tele în luna februarie - n.red.), de majorarea pragului de deţinere la burse, de posibilitatea ca SIF-urile să cumpere acţiuni între ele, dar şi de rezolvarea situaţiei pieţei Rasdaq“, a mai spus Tod.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în stagnare. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,6%.

Aproape două treimi din rulajul de luni au reprezentat transferuri cu acţiunile BRD (14,1 milioane lei, din care trei deal-uri de 13,7 milioane lei) şi cu titlurile Fondului Proprietatea (7,2 milioane lei, inclusiv un deal de 1,6 milioane lei).
 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO