Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că SIF-urile se îndreaptă către noi minime anuale

Autor: Musgociu Stefan-Pompi

15.02.2011, 23:45 26

Bursa a crescut marţi cu 0,24%, într-o piaţă în care uniiinvestitori au fost mai activi la tranzacţionarea acţiunilorFondului Proprietatea (FP), după ce aceste titluri au atins pragulpsihologic de 0,6 lei spre finalul şedinţei, pentru prima dată dela listare. Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmeide brokeraj NBG Securities România, nu crede că discuţiile dinmediul politic privind schimbarea premierului Boc cu un independentau avut impact în rândul investitorilor.

"Nu văd să fi fost vreo influenţă, nici măcar în ceea cepriveşte acţiunile SIF-urilor, unde de obicei mişcările sunt maivizibile la unele ştiri. Pe aceste titluri s-a simţit în ultimasăptămână o presiune la vânzare. Dacă pentru sectorul bancarobservăm o menţinere a interesului prin relativa stabilitate apreţurilor, arătând mai degrabă o consolidare prelungită, nuacelaşi lucru îl putem spune despre sectorul SIF-urilor undecontinua presiune la vânzare pare să împingă indicele BET-FI cătrenoi minime ale anului. Singurele mişcări mai vizibile sunt pecompaniile care au publicat rezultate financiare remarcabile, genCompa şi Azomureş", a declarat Avram.

Totodată, el consideră că investitorii nu au fost influenţaţi deinformaţiile publicate marţi de INS privind scăderea PIB anultrecut cu 1,2%, mai puţin decât estimările oficiale aleautorităţilor, care anticipau o reducere de 1,9-2%.

"Sunt două lucruri importante la care se uită investitoriistrăini. În primul rând România trebuie să îşi recapete statutul de«investment grade» şi, totodată, este necesară o promovare lanivelul de «emerging market» de la «frontier market». A douacondiţie se poate realiza prin creşterea free-float-ului la Petromşi Transgaz prin ofertele secundare anunţate de stat. Aceastăpromovare înseamnă introducerea pieţei româneşti în indicele MCSIEmerging Markets", a declarat Avram.

Primele zece titluri în funcţie de lichiditate au menţinutindicele BET la nivelul de luni, iar acţiunile companiilor dinsectorul energetic au crescut în medie cu 0,27%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să se plaseze peprima poziţie în topul rulajelor, cu operaţiuni de 25,9 milioanelei, şi au asigurat 62% din lichiditatea bursei.

Ultimul transfer cu titlurile FP a fost realizat la 0,6 lei,preţ în scădere cu 1,4%. Cotaţia este cea mai redusă de la listareaFondului la Bursă în 25 ianuarie.

Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la PrimeTransaction, afirmă că interesul redus pentru tranzacţionare,exceptând titlurile FP, este explicabil, în condiţiile în careinvestitorii care au vrut să cumpere acţiuni la FP au achiziţionat,însă nu au intrat şi pe alte titluri.

"Mai plastic exprimat, cu o floare nu se poate face primăvară.În prezent speculatorii şi vânzătorii iniţiali pe acţiunile FP suntcei mai activi în piaţă. Faptul că pieţele externe au evoluţii careasigură randamente satisfăcătoare pentru investitorii semnificativide acolo face ca privirile către pieţele emergente să fie orientateîntr-o măsură mai redusă, iar în cazul pieţelor precum Româniaoportunităţile sunt mai greu de identificat şi valorificat", aafirmat Bărbulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO