Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Urmează o perioadă de volatilitate ridicată

Brokerii: Urmează o perioadă de volatilitate ridicată

Autor: Stefan Musgociu

29.01.2014, 19:51 1245

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,64% în şedinţa de miercuri, urmând îndeaproape mişcările pieţelor externe, în aşteptarea unei decizii din partea Fed privind programul de achiziţii de obli­gaţiuni, întrucât orice măsură în privinţa acestui stimul poate dicta direcţia pieţelor în următoarea perioadă.

Piaţa locală a fost pe verde în prima parte a şedinţei. După ora 15:30 pieţele europene s-au întors pe roşu şi au coborât în aproape o oră cu până la 1,8%, deter­mi­nându-i şi pe investi­torii de la Bucureşti să ducă preţurile în jos. Punctul minim al in­di­ce­lui general al BVB, BET-C, a fost atins în ju­rul orei 17:35, când piaţa a fost pe minus cu 1%.

La închiderea şe­din­ţei, acţiunile celor cinci SIF-uri erau în coborâre cu 1,09% - 2,08%. Cea mai lentă scădere a fost con­sem­nată de titlurile SIF Muntenia, iar acţiunile SIF Moldova au înregistrat cea mai vizibilă corecţie. Acţiunile SIF Transil­vania au înregistrat cel mai ri­di­cat rulaj din acest sector, de 2,8 mil. lei, iar titlurile SIF au consemnat cele mai mici tranzacţii, de aproape 374.000 de lei.

„Volatilitatea pieţei locale este determinată în principal de lipsa de adâncime, iar atunci când există o vânzare mai agresivă, preţurile scad brusc deoarece nu există suficientă lichiditate. La corecţii importante se acti­vează imediat ordine mari de cum­părare pe blue chip-uri (acţiuni lichide - n.r.), ceea ce înseamnă că sunt in­vestitori care consideră că aceste scăderi sunt de scurtă durată, iar în câteva săptămâni, după publicarea rezultatelor financiare ale companiilor, vom asista la o revenire a preţurilor. Cred că vom asista în perioada următoare la o vola­tilitate ridicată“, a declarat şeful depar­ta­mentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Scăderile acţiunilor SIF au in­fluen­ţat vizibil indicele BET-FI, acesta închi­zând ziua în coborâre cu 0,96%. Indicele include şi acţiunile Fondului Proprie­tatea (FP), care au crescut cu 0,25%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, s-a plasat cu 0,66% sub ziua anterioară, iar indicele BET-NG, al titlurilor com­pa­niilor din sectorul ener­getic, a coborât cu 0,75%.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a fost cu 0,8% sub nivelul de marţi, iar indicele extins BET-BK a încheiat pe minus cu 0,87%.

Indicele BET-XT re­flec­tă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichi­ditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Pro­prie­tatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi FP.

„Volatilitatea de pe pieţele emer­gente, transmisă pe pieţele mari, se resimte şi la noi, însă pentru multe com­panii pe volume destul de mici. Sunt câteva blue chip-uri cu volume de tran­zacţionare mai mari deoarece investi­torii străini au început să îşi ajusteze po­ziţiile şi la Bucureşti şi doar pe acest tip de companii pot găsi contraparte la cum­părare. Aşteptările privind decizia Fed din această seară (miercuri seara - n.r.) sunt în principiu incluse în preţ, dar oricând putem vedea de­cla­ra­ţii-sur­priză“, a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 48,4 mil. lei (10,6 mil. euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.01.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO