Burse - Fonduri mutuale

Brokerii vad partea plina a paharului

13.06.2005, 19:06 15

Contextul favorabil existent in acest moment pe piata de capital ar putea conduce la o evolutie pozitiva in perioada urmatoare si la consolidarea unor niveluri mai ridicate de pret, dublata de o lichiditate in crestere, afirma unii dintre brokeri. "In momentul de fata au intrat ceva bani noi in piata, iar pentru perioada urmatoare este de asteptat consolidarea unor niveluri superioare de pret odata cu aparitia pe piata a unor informatii pozitive la inceputul lunii iulie", a declarat Dorin Ghidiu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Vanguard.

"Elementele cu efecte prezumat pozitive la nivelul perceptiei pretului din piata sunt: incasarea dividendelor de la SIF-uri de catre marea masa de actionari, acestea fiind in mod traditional directionate catre achizitionarea titlurilor SIF, noul sistem de impozitare, intrat in vigoare de la 1 iunie si adoptarea leului greu in tranzactiile bursiere, incepand cu 4 iulie, care este asteptata sa scumpeasca usor titlurile listate, efectul fiind de natura psihologica. In aceste conditii, inceputul lui iulie va prinde piata la niveluri superioare de pret", a crede Ghidiu.

Ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii a fost una linistita, cu lichiditate redusa si fara evolutii de pret spectaculoase. In absenta transferurilor importante din precedentele sedinte, valoarea totala a tranzactiilor abia a reusit sa depaseasca 76 mld. lei (2,1 milioane de euro), inregistrand cel mai scazut nivel din aceasta luna.

Odata cu intreruperea cumpararilor masive din zilele anterioare, actiunile Petrom au coborat din nou sub pragul de 4.000 lei/actiune. Ultima tranzactie cu titlurile companiei petroliere s-a realizat la pretul de 3.990 lei/actiune, in scadere cu 1,7% fata de sedinta precedenta. O scadere asemanatoare au inregistrat si actiunile celeilalte companii petroliere, Rompetrol Rafinare, care au pierdut 1,4%, inchizand sedinta la cotatia de 791 lei/actiune.

Evolutia negativa a titlurilor celor doua companii petroliere s-a reflectat si in evolutia indicilor bursieri BET si BET-C, care au inregistrat scaderi de 0,4%, respectiv 0,3%. Singurul indice care a inchis sedinta pe plus a fost BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci SIF-uri, indice care a castigat vineri mai mult de 2,1%.

SIF Oltenia a fost cel mai tranzactionat emitent al sedintei, cu un rulaj de 13,8 mld. lei (383.000 de euro). Pretul de inchidere pentru titlurile SIF Oltenia a fost de 12.800 lei/actiune, in urcare cu 2,4%. Cea mai importanta apreciere dintre SIF-uri au inregistrat-o actiunile SIF Moldova, care au avut o crestere de aproape 2,9%, inchizand la cotatia de 10.800 lei/actiune. In acest caz, valoarea tranzactiilor s-a apropiat de 10,7 mld. lei (296.000 de euro)

Exceptand SIF-urile, un rulaj mai important au realizat actiunile Bancii Transilvania, cu tranzactii in valoare de 12,3 mld. lei (340.000 de euro). Pretul titlurilor bancii a oscilat intre 7.150 si 7.250 lei/actiune, inchizand ziua la nivelul de 7.200 lei/actiune, in urcare cu 1,4%.



De la 1 iunie, comisioane mai mici la BVB

Comisioanele de tranzactionare percepute brokerilor de catre Bursa de Valori (BVB), atat la cumparare, cat si la vanzarea de actiuni cotate in sectiunea de piata principala (Regular), au fost reduse de la 0,18% la 0,15% incepand cu data de 1 iunie. Modificarea a fost propusa de catre Comitetul Bursei si aprobata ulterior de catre Comisia Nationala a Valorior Mobiliare. "Reducerea cu aproape 17 procente a comisioanelor de tranzactionare se inscrie in politica promovata de Bursa de Valori Bucuresti, de reducere a costurilor de operare a pietei. Micsorarea comisioanelor a fost o preocupare constanta a noastra in ultimii patru ani, pe care am operat-o de fiecare data cand bugetul ne-a permis", a declarat Sergiu Oprescu, presedintele Comitetului Bursei. Din comisionul perceput la cumpararea actiunilor, 0,08% reprezinta comisionul ce revine CNVM. Conducerea BVB spera ca aceasta masura sa impulsioneze investitorii si sa conduca, in final, la o crestere a volumului de tranzactii. "In anii trecuti, scaderea comisionului de tranzactionare a atras de fiecare data cresteri ale volumelor tranzactionate. Asadar, ne asteptam si de aceasta data sa obtinem un efect pozitiv din partea investitorilor, efect care sa se concretizeze in perioada urmatoare intr-o crestere a activitatii la Bursa", a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti. "La realizarea bugetului pe acest an s-a luat in calcul si reducerea comisionului, iar, in masura in care executia bugetului o va permite, BVB ar putea opera si alte reduceri", a precizat Farmache. Reprezentantii BVB sunt de parere ca aceasta modificare operata ar trebui sa-i determine si pe brokeri sa-si micsoreze comisioanele pentru ca aceia care sa profite cel mai mult de pe urma acestei masuri sa fie investitorii. "Speram ca societatile de brokeraj sa urmeze acest exemplu si sa reduca la randul lor comisioanele, pentru ca beneficiarul final sa fie investitorul", a spus directorul general al BVB. Andrei Chirileasa



Piata RASDAQ

Ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii a fost marcata de trei transferuri speciale in valoare totala de 43,8 mld. lei (1,2 milioane de euro), care au ridicat rulajul total din piata la aproape 55 mld. lei (1,5 milioane de euro).

Cea mai importanta operatiune s-a derulat cu actiunile societatii Remarul 16 Februarie din Cluj-Napoca, prin intermediul acestei tranzactii fiind transferate aproape 192.000 de actiuni, reprezentand 14,5% din capitalul social. Pretul de tranzactionare a fost de 160.000 lei/actiune, valoarea transferurlui ridicandu-se la 30,7 mld. lei (850.000 de euro).

Remarul 16 Februarie are ca obiect de activitate repararea materialului rulant de cale ferata (locomotive diesel si vagoane utilitare). Anterior acestei tranzactii, structura actionariatului societatii era compusa din: Asociatia Salariatilor (PAS), cu 69,9% din actiuni, si SIF Banat-Crisana, cu 13,4% din actiuni, restul de 16,7% din actiuni fiind in posesia altor actionari.

Actiunile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti au facut obiectul unei tranzactii speciale in valoare de 11 mld. lei (307.000 de euro), prin care s-a transferat 1% din capitalul social al companiei. Operatiunea s-a realizat la pretul de 4.000 lei/actiune. In piata, titlurile Biofarm au fost slab tranzactionate, realizand un rulaj de 120 de milioane de lei (3.300 euro). Ultimul pret de tranzactionare a fost de 4.200 lei/actiune.

Ultima tranzactie speciala a avut drept obiect actiunile producatorului de ulei Argus Constanta. Prin intermediul ei s-au transferat 49.900 de actiuni Argus la un pret de 41.000 lei/actiune, peste pretul din piata, valoarea transferului depasind 2 mld. lei (55.000 de euro). In piata, ultima tranzactie cu titluri Argus s-a perfectat la pretul de 39.000 lei/actiune, in urcare cu 1,3% fata de sedinta precedenta.

Dintre emitentii de la categoria I, cele mai semnificave tranzactii s-au derulat cu titlurile operatorului portuar Socep Constanta, cu un rulaj de 1,1 mld. lei (31.000 de euro). Ultima cotatie pentru actiunile Socep a fost de 2.900 lei/actiune, in crestere cu 5,1%.

Celalalt operator portuar, Comvex Constanta, a realizat cel mai important rulaj de la categoria a II-a, peste 2,2 mld. lei (63.000 de euro). La nivelul pretului, actiunile Comvex au castigat 5%, inchizand la nivelul de 210.000 lei/actiune.

La categoria de baza, actiunile companiei de asigurari Ardaf au continuat sa fie cele mai tranzactionate, realizand un rulaj de 2 mld. lei (56.000 de euro). Pretul de tranzactionare a coborat cu 3,6%, ultima tranzactie fiind incheiata la 2.700 lei/actiune. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO