Burse - Fonduri mutuale

Brokerii văd preţul la Fondul Proprietatea tot în jos

Autor: Musgociu Stefan-Pompi

17.02.2011, 23:45 53

Bursa a crescut joi cu 0,69%, însă acţiunile FonduluiProprietatea (FP) au scăzut cu 2,28%, consecutiv pentru a şapteaşedinţă, şi au atins un nou minim de la listare, în condiţiile încare oferta a depăşit cererea de peste trei ori.

În ultimele şapte sesiuni, preţul acţiunilor FP a scăzut cumulatcu 7,9%.

Presiunea la vânzare a fost mai vizibilă de luni, când cotaţia aînceput să se apropie de pragul psihologic de 0,6 lei/titlu. Lafinalul zilei, acţiunile Fondului erau cotate la 0,5795 lei, preţîn scădere cu 2,28%. Deşi cele mai multe transferuri au fostrealizate cu operaţiuni reduse de titluri, tranzacţiile de pe piaţaprincipală au însumat 29,1 milioane lei.

Totodată, cu acţiunile FP a fost realizată o tranzacţie specialăîn valoare de 5,8 mil. lei. Astfel, titlurile Fondului au avut unrulaj de 35 milioane lei (8,2 milioane euro), valoarea reprezentând80% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 43,5 milioane lei (10,2milioane euro).

Directorul general al Confident Invest, Nicolae Gherguş, credecă până la jumătatea anului acţiunile Fondului Proprietatea arputea fi tranzacţionate la preţuri între 0,55 - 0,65 lei/titlu,întrucât va fi presiune la vânzare din partea celor care au fostdespăgubiţi prin aceste acţiuni.

Totodată, el ia în considerare preţul la care s-au tranzacţioantacţiunile FP în ultimul an pe piaţa "gri", de 0,4-0,5 lei, dar şiun "premiu de lichiditate" datorat listării la bursă.

"FP are specific un free-float variabil, are un anumit tip deacţionar mic cu expectaţii majore de la listarea la bursă, prinprisma căreia mulţi aşteptau ca preţul să atingă valoarea nominalăşi mai are un administrator de excepţie, dar care cu siguranţă nupoate să facă minuni în primii trei ani de la preluarea mandatului.Însă până la urmă din perspectiva investitorului la bursă FP este ocompanie ca oricare alta, dependentă în bună măsură de acţiunilePetrom şi de alte câteva companii, mare parte din ele nelistatateşi, mult mai rău decât acest fapt, aflate în proprietatea statuluiromân", a declarat Gherguş.

Spre deosebire de titlurile Fondului, majoritatea acţiunilor aufost tranzacţionate la preţuri uşor peste ultimele cotaţii demiercuri.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri au fostrealizate la preţuri în creştere în medie cu 0,68%, iar SIF-urileau închis pe minus cu 0,29%. Unii investitorii au vizat încă dinprimele minute titlurile Oltchim (OLT) şi au ridicat preţul cu 15%,maximul admis pentru cele mai multe acţiuni de la BVB. Astfel,preţul a urcat la 0,2346 lei şi au rămas la acest nivel până laînchidere. Brokerii nu au o explicaţie pentru creştereaînregistrată de aceste titluri, întrucât compania nu a anunţatniciun eveniment care să determine un interes atât de ridicat.

"Personal am obosit să mai urmăresc Oltchim şi cu atât mai puţinsă fac aprecieri asupra evoluţiei acţiunilor sau a fundamentelorcompaniei. Pentru majoritatea brokerilor din generaţia mea, de cânds-a listat pe bursă Oltchim este compania cu cele mai frumoasebugete şi promisiuni şi printre cele mai dezamăgitoare rezultatefinanciare", a comentat Gherguş. La finalul şedinţei de laBucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%,linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centralăşi de Est, care înregistrau corecţii de cel mult 0,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO