Burse - Fonduri mutuale

Brokerul Estinvest din Focsani spera sa atraga clienti pe bursele din Viena si Frankfurt

20.03.2007, 17:48 91

Societatea de brokeraj Estinvest din Focsani va oferi posibilitatea tranzactionarii pe bursele din Viena si Frankfurt, fiind unul dintre primii brokeri locali care au lansat astfel de produse din grupul celor care au anuntat ca intentioneaza sa ofere clientilor acces pe pietele externe.
Chiar daca mai multe dintre principalele societati de brokeraj axate pe retail de pe piata romaneasca au spus ca au in plan sa ofere astfel de produse, doar Vanguard si Estinvest au lansat pana in prezent servicii de tranzactionare pe burse straine. Prin intermediul Vanguard se poate tranzactiona pe bursele din Viena si Sofia.
Bursa austriaca este principala piata vizata de societatile de brokeraj care mizeaza sa atraga investitorii ce sunt interesati de plasamente in actiuni ale unor companii straine, in conditiile in care aceasta este cea mai mare din regiunea Europei Centrale si de Est, iar companiile austriece controleaza unele dintre cele mai mari societati de pe piata romaneasca.
Estinvest ofera atat posibilitatea tranzactionarii online, cat si cea asistata de broker, prin intermediul unor brokeri autorizati pe acele piete.
"Serviciile de tranzactionare pe bursele din Viena si Frankfurt sunt disponibile si pot fi accesate de investitorii interesati. Noi vom lucra cu o banca custode, anume cu ING Bank, ceea ce inseamna ca actiunile clientului si numerarul vor fi pastrate in Romania. Dupa decontare, clientii pot intra in posesia banilor imediat", a declarat Vasile Epure, presedintele Estinvest.
Formalitatile mai putine pentru investitori vor insemna in acelasi timp si costuri ceva mai mari cu taxele si comisioanele.
Potrivit conducerii Estinvest, comisionul de tranzactionare perceput de societate va fi de 0,4% pentru un rulaj mediu lunar mai mic de 100.000 de lei (circa 30.000 de euro) si de 0,3% pentru un rulaj mai mare de aceasta suma.
Perioada de calcul al rulajului mediu este de 3 luni. Pe langa acesta, banca va percepe un comision de custode de 0,02% din valoarea portofoliului, calculat la valoarea actiunilor pe care le detine investitorul la finalul fiecarei luni.
In cazul unei vanzari de actiuni, este perceput un comision de 45 de euro fara TVA pentru decontarea tranzactiilor, iar in ceea ce priveste tranzactiile de cumparare, se percepe un comision de 0,1% din suma, dar nu mai putin de 20 de euro sau maximum 75 de euro fara TVA.
Suma minima pentru deschiderea unui cont este de 10.000 de lei (circa 3.000 de euro). Clientul poate opta pentru deschiderea unui cont personal sau poate lucra pe contul nominee al societatii de brokeraj deschis la banca custode.
Reprezentantii Estinvest au spus ca intentioneaza sa ofere servicii de tranzactionare si pe pietele din Varsovia, Praga si Budapesta. Pana in prezent, societatea s-a dezvoltat in principal de pe urma unui proces puternic de extindere in teritoriu.
Estinvest ocupa locul al 20-lea in topul brokerilor de la BVB, dupa tranzactiile cu actiuni realizate in primele doua luni ale anului, cu un rulaj de 22,4 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO