Burse - Fonduri mutuale

Brokerul fugar Cristian Sima e urmărit penal pentru înşelăciune şi spălare de bani. Prejudiciu estimat la 2,5 mil. euro

Brokerul fugar Cristian Sima e urmărit penal pentru...

Autor: Roxana Pricop

21.04.2015, 14:15 1405

Brokerul Cristina Sima, fugit din ţară în 2012, după ce a ieşit la iveală că ar fi pierdut banii mai multor clienţi, printre care se numără şi Daniel Dăianu şi creatoarea de modă Irina Schrotter, a fost audiat în Elveţia la sediul Procuraturii Publice din Samedan, printr-o comisie rogatorie cerută de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii au început urmărirea penală împotriva lui Sima pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de înşelăciune şi a nouă infracţiuni de spălarea banilor. Alături de acesta, mai sunt urmărite penal alte cinci persoane şi două societăţi comerciale.
Prejudiciul reclamat în cauză de părţile civile este de 2,5 milioane de euro, potrivit unui comunicat emis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

În octombrie 2012, ştirea fugii din ţară a brokerului Cristian Sima, care era în acel moment şi preşedintele Bursei din Sibiu (Sibex), a explodat la televiziunile de ştiri. Iniţial s-a speculat că Sima, în calitate de şef al firmei de brokeraj WBS Holding, înregistrată în Insulele Virgine, ar fi fugit cu banii clienţilor, printre care nume importante ca economistul Daniel Dăianu, omul de afaceri Gabriel Popoviciu sau creatoarea de modă Irina Schrotter.

Apoi, din Islanda, Sima a mărturisit că a pierdut banii clienţilor şi că a fugit de frica unor clienţi care-l ameninţau.

Cel mai mare client al WBS Holding ar avea de recuperat 1,4 milioane de euro, a declarat Cristian Sima într-un interviu din 2012. În 2012, CNVM (azi ASF) a sesizat Parchetul după ce a constatat existenţa unor falsuri în acte la WBS România, a retras autorizaţia de funcţionare, a aplicat amenzi de 201.000 lei şi a interzis mai multor angajaţi WBS România să mai activeze pe piaţa de capital.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO