Burse - Fonduri mutuale

Bucurestiul inregistreaza evolutii in "tunel", incertitudinea se prelungeste

19.10.2007, 20:30 18

Bursa a raportat ieri o lichiditate de 12 milioane de euro la nivelul pietei actiunilor, ceea ce se traduce intr-un rulaj modest, avand in vedere ca mare parte din tranzactii s-au realizat numai cu titlurile Bancii Transilvania.
Graficul indicilor arata ca avem de-a face cu o evolutie in "range" (intr-un interval) a pietei, oscilatii succesive de o parte si alta a unei linii imaginare mediane luata drept trend. Linia pe piata romaneasca este insa una orizontala, ceea ce nu permite stabilirea unui trend clar. Indicii evolueaza astfel "in tunel". Investitorii raman departe de piata, iar unii dintre brokeri apreciaza ca sume importante stau acum in afara ringului din cauza nehotararii.
"Evolutiile din ultimele sedinte demonstreaza faptul ca piata este una de asteptare, caracterizata de evolutii in range ale cotatiilor. Stirile din ultima perioada legate de atitudinea investitorilor straini sau cele legate de indicatorii macroeconomici nu au fost unele pozitive, iar investitorii sunt in asteptarea unor evenimente mai deosebite", spune Andrea Ciobanu, responsabila departamentului de analiza al Intercapital Invest. Ieri, trendul a fost clar negativ de la mijlocul sedintei, dar indicii au pierdut moderat pe volume scazute. BET a dat inapoi cu 0,9%, iar societatile de investitii financiare au pierdut in medie 0,6%.
Tranzactiile cu titlurile Bancii Transilvania s-au ridicat la 2,8 milioane de euro, interesul venind dupa ce banca a anuntat rezultate in crestere pe al treilea trimestru. Si cotatia a continuat sa se aprecieze, castigand si ieri 0,5%.
"Emitentii au inceput sa-si raporteze rezultatele financiare, iar Banca Transilvania a venit cu rezultate bune cu mult peste asteptari, ceea ce creeaza un punct de reper in piata si pentru rezultatele celorlalte banci si premisele unor evolutii bune a emitentilor din sectorul financiar-bancar", spune Andreea Ciobanu.
Cel mai asteptat eveniment al anului ramane oferta publica a Transgaz, programata pentru sfarsitul lunii noiembrie. Anul trecut, luna dinaintea ofertei Transelectrica a adus scaderi puternice, sustinute si de un context international nefavorabil. "Oferta publica de la Transgaz probabil va aduce volatilitati in piata si ar trebui sa anime Bursa la listarea acestor titluri, cel putin la nivelul volumelor tranzactionate", apreciaza responsabila departamentului de analiza de la Intercapital.

Actiunile Impact Bucuresti (IMP) au pierdut ieri 3,64% pe fondul unui rulaj de circa 635.000 de euro (2,13 milioane de lei). Sedinta de ieri a fost a doua consecutiva in care titlurile dezvoltatorului imobiliar au inregistrat pierderi, valoarea acestora scazand cu 0,05 lei/actiune. Actiunile Impact au pierdut de la inceputul lunii circa 0,9%, scazand de la un pret de 1,07 lei/actiune pe 1 octombrie. Luna trecuta nu a adus pentru titlurile dezvoltatorului din Bucuresti nicio modificare, acestea incheind luna la acelasi pret de pe 3 septembrie. Cel mai mare rulaj a fost atins pe 20 septembrie, atunci cand au fost tranzactionate actiuni in valoare de 62,77 milioane de lei.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut ieri 0,55% pe fondul unui rulaj de aproximativ 637.000 de euro (2,13 mil. lei), al patrulea din piata. SIF-ul va derula incepand cu saptamana viitoare o oferta publica de vanzare a pachetului majoritar al producatorului de textile Tesatoriile Reunite (TERU), in schimbul sumei de 14,2 milioane de euro (44,7 milioane de lei), potrivit reprezentantilor BT Securities, societatea de brokeraj care intermediaza oferta. Perioada de desfasurare a ofertei este 23 octombrie-21 noiembrie si vizeaza un pachet de 71,19% din actiunile Tesatoriile Reunite. SIF Moldova cere un pret de 140 lei/actiune, peste ultimul pret de ieri, de 125 lei/actiune.

Actiunile Antibiotice IaSi (ATB) au pierdut ieri 0,51%, dupa ce in ultimele doua zile au crescut cu cate 0,52% pe sedinta. Compania farmaceutica a anuntat de curand ca va plati actionarilor, incepand cu 25 octombrie, dividendele aferente anului trecut, in valoare totala de circa zece milioane de lei. Dividendele aferente anului 2006 sunt mai mari cu 0,41% fata de nivelul din anul precedent. De la inceputul lunii titlurile companiei s-au apreciat cu 2,1%, crescand de la pretul de 1,9 lei/actiune pe 1 octombrie. Luna trecuta actiunile producatorului de medicamente au pierdut 5,53%, scazand de la 1,96 lei/actiune pe 3 septembrie la 1,86 lei/actiune la sfarsitul lunii.

Titlurile Celule Electrice Bailesti (CLEL) au pierdut ieri 2,98%. Astazi este ultima zi in care actionarii pot subscrie actiuni la majorarea de capital efectuata de companie. Producatorul de aparatura electrotehnica isi majoreaza capitalul social cu 33,7 mil. lei, la 44,42 mil. lei, prin emiterea unui numar total de 33,7 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de un leu. Compania a oferit spre subscriere 32,17 milioane de actiuni. Actionarii pot subscrie, in baza dreptului de preferinta, cate trei actiuni noi pentru fiecare actiune veche detinuta. Firma va aloca din rezerve un fond de 1,53 milioane de lei din care va oferi gratuit cate o actiune noua la fiecare sapte actiuni vechi detinute.

Actiunile Vulturul (VULT) au sarit ieri cu 22,86% pe fondul unui rulaj de circa 63.000 de euro (0,21 mil. lei). Actionarii producatorului din industria ceramica au aprobat de curand dublarea capitalului social la 16,16 mil. lei, prin aport in numerar. Operatiunea, care a fost aprobata in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din data de 10 octombrie, se realizeaza prin emiterea unui numar de 3,23 mil. actiuni, cu o valoare nominala de 2,5 lei. Catalin Chelu a cumparat miercuri un numar de 30.000 de actiuni Vulcan, la un pret mediu de 7 lei/actiune, tranzactia ridicandu-se la circa 210.000 de lei. Ultima tranzactie cu titlurile Vulcan s-a perfectat ieri la un pret de 8,6 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO