♦ „Evoluţia post-IPO mai puţin favorabilă a majorităţii companiilor din acest tabel este una dintre cauzele performanţei neconvingătoare, din ultima perioadă, a pieţei Aero la nivelul lichidităţii şi al cotaţiilor bursiere. Acesta este un lucru care se încadrează în zona de normalitate: cu cât companiile sunt mai mici, cu atât şansele ca unele dintre ele să evolueze nefavorabil cresc. Reversul medaliei este reprezentat de ritmul de creştere al celor care devin poveşti de succes, oferind randamente greu de imaginat pe piaţa principală“.
De la începutul anului 2020 şi până pe 30 septembrie 2024 la Bursa de Valori Bucureşti s-au listat cu acţiuni 40 de companii din domenii diverse, precum agricultură, transport fluvial, imobiliar, IT, logistică, în cea mai aglomerată perioadă pentru investitori din ultima perioadă: la un moment era câte o intrare la tranzacţionare la două-trei zile.
Aceste companii au intrat în cel mai dur ring al unei economii: cel bursier. Pentru a se dezvolta pe mai departe, pentru ca antreprenorii să poată să-şi vândă din acţiuni şi altele. Cele care au livrat au îndeplinit promisiunile către investitori şi au comunicat eficient au performat. Cele care au avut rezultate sub aşteptări şi nu au luat Bursa de Valori în serios au prăbuşiri şi de 90% acum faţă de momentul listării.
„Observ o listă mare de societăţi listate în principal în 2021 şi 2022. La momentul listării, emitentul a transmis către investitori un prospect/memorandum care conţinea informaţii necesare pentru a permite investitorilor să realizeze o evaluare a situaţiei financiare a firmei, precum şi a perspectivelor sale. După doi-trei ani de la listare, o parte mai mică sau mai mare din aceste perspective s-au îndeplinit sau, mai rău, nu s-au îndeplinit deloc. «Sita» ( adică piaţa ) a cernut, rămânând cu randamente pozitive doar emitenţii care au reuşit să îşi îndeplinească obiectivele“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest.
„Mi-aş dori ca la anul aceasta lista (societăţi care vor să se listeze ) să fie cel puţin la fel de lungă aşa cum este cea prezentată în articol.“
ZF a analizat cele 40 de companii prin prisma dinamicii pe care acestea o au acum faţă de prima zi de tranzacţionare din punct de vedere al capitalizării dar şi cum a evoluat indicele principal BET de atunci (adică închiderea şedinţei pentru fiecare debut al companiilor) şi faţă de 30 septembrie 2024.
Alin Brendea, analist al Prime Transaction, spune că trebuie să remarcăm că doar o treime dintre acestea (13 companii) înregistrează o valoare de piaţă la finalul lunii septembrie a anului curent mai mare decât cea de la finalul primei zile de tranzacţionare. Doar 8 companii au înregistrat o dinamică superioară BET, sau cum se spune în jargonul bursier „au bătut piaţa“. Cifrele de mai sus nu sunt grozave, dar imensa majoritate a acestor companii au venit pe piaţă prin listări pe piaţa Aero.
„Este un segment de piaţă al BVB care, în toată această perioadă, a subperformat comparativ cu piaţa principală, lucru evident inclusiv în acest an. O bună parte din aceste IPO-uri au avut loc în anul 2021, când febra noilor listări a cuprins investitorii de retail. Cu siguranţă acea „efuziune investiţională“ a permis obţinerea unor preţuri iniţiale în IPO peste ceea ce ar fi permis o piaţă echilibrată. Ulterior, în anii care au urmat, pentru o parte dintre companii, am experimentat o corecţie a cursului, adaptată la performanţele reale ale companiilor“.
Pe de altă parte, cele mai bune evoluţii le-au înregistrat tot companii din piaţa Aero, dintre cele şase care şi-au dublat cotaţia, primele cinci fiind listate iniţial pe piaţa Aero. Dintre acestea, două (Simtel şi SafeTech Innovations) s-au mutat între timp pe piaţa principală. Datele de mai sus ne arată că IPO-urile companiilor mici includ un grad de risc mai ridicat, ceea ce este predictibil. Au fost „cărţi câştigătoare“ cele care au propus planuri de afaceri realiste, dublate de o echipă de management cu experienţă şi determinarea de a le pune în practică.
„De altfel, evoluţia post-IPO mai puţin favorabilă a majorităţii companiilor din acest tabel este una dintre cauzele performanţei neconvingătoare, din ultima perioadă, a pieţei Aero la nivelul lichidităţii şi al cotaţiilor bursiere. Acesta este un lucru care se încadrează în zona de normalitate: cu cât companiile sunt mai mici, cu atât şansele ca unele dintre ele să evolueze nefavorabil cresc. Reversul medaliei este reprezentat de ritmul de creştere al celor care devin poveşti de succes, oferind randamente greu de imaginat pe piaţa principală“.