Burse - Fonduri mutuale

Bursa a câştigat cu 37% mai mult din tranzacţiile cu acţiuni graţie ofertei Electrica şi lichidărilor făcute de FP

Bursa a câştigat cu 37% mai mult din tranzacţiile cu...

Autor: Ioana Tudor

11.02.2015, 00:06 307
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a în­cheiat anul trecut cu un profit net de aproape 12 milioane de lei, în creştere cu peste 25% faţă de anul precedent, câştigul fiind alimentat integral din veniturile încasate din comisioa­nele aplicate tranzacţiilor.
 
Spre deosebire de anul 2010 când prin­ci­pala sursă de profit pentru operatorul bursier erau veniturile din dobânzi. În urmă cu cinci ani, câştigurile din activitatea de bază a ope­ra­to­rului de piaţă aveau o pondere de doar 5% în profitul net, în timp ce anul trecut acestea au ajuns la peste 93%. În acest inter­val, tran­zacţiile medii zilnice cu acţiuni s-au dublat până la aproape 52 mil. lei în 2014.
 
Creşterea profitului a provenit din avansul cu aproape 37% al câştigului din exploatare, până la 11,1 mil. lei anul trecut. Pro­fitul fi­nan­ciar a urcat cu 4,2%, la puţin peste 3 mil. lei. Ve­niturile operaţionale ale BVB au cres­cut cu 14,2%, la 27,8 mil. lei, graţie creş­terilor înre­gistrate de aproape toate cate­go­riile de veni­turi care compun acest segment. Cea mai mare pon­dere au avut-o veniturile din tranzac­ţionare, care au avansat cu 9%, până la 23,1 mil. lei. Anul trecut, cheltuielile operaţionale ale BVB s-au majorat cu 2,9%, la 16,7 mil. lei. Cea mai mare pondere în cheltuielile operionale este deţinută de cheltuielile cu personalul, în valoare de 8,8 mil. lei, în scădere cu 3% faţă de anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO