Burse - Fonduri mutuale

Bursa a crescut cu 0,7%, pe un rulaj salvat de câteva deal-uri

Bursa a crescut cu 0,7%, pe un rulaj salvat de câteva...

Autor: Stefan Musgociu

12.09.2013, 21:18 360

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,68% (indicele BET-C), în a patra zi a ofertei Nuclearelectrica pentru listarea la BVB, iar lichiditatea pieţei, de aproape 18 milioane de lei, a fost susţinută din nou de câteva deal-uri.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,44%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,86% peste nivelul de miercuri.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,66%.

Tranzacţiile au rămas la valori reduse, deşi intensitatea sub­scrierilor în oferta Nuclearelectrica a scăzut semnificativ joi, după trecerea perioadei în care ordinele plasate de micii investitori beneficiază de un dis­count de 8% din preţul de vânzare al acţiunilor.

În această săp­tămână, la bursă au fost tranzacţionate acţiuni în valoare cumulată de 66,6 milioane de lei (14,8 milioane de euro), în timp ce în oferta de la Nuclear­elec­trica au fost plasate ordine de sub­scriere în valoare cumulată de peste 217 milioane de lei (48 milioane de euro).

„Evenimentele care au loc în perioada aceasta pe piaţa locală se pare că au acaparat toată atenţia inves­titorilor dacă luăm în con­siderare că volumele tran­zacţionate continuă să fie foarte scăzute. În aceste condiţii, titlurile continuă starea de acalmie care le carac­terizează. Neputând să luăm în considerare mişcările preţurilor din cauza volumului scăzut al tranzacţiilor, cred că nu ne rămâne decât să aşteptăm ca piaţa să iasă din această stare într-un timp cât mai scurt. Bineînţeles că atenţia in­vestitorilor este îndrep­tată şi către pieţele globale, ei urmărind îndea­proape toate sem­nalele tran­smise din aceste direcţii“, a declarat direc­torul de tran­zac­ţionare al In­tercapital Invest, Mihai Mureşian.

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 1,08%, la 0,699 lei, apropiindu-se de pragul psihologic de 0,7 lei/titlu, sub care au coborât în urmă cu trei săptămâni. Operaţiunile din piaţa principală au cumulat doar 2,2 milioane de lei, la care se adaugă o tranzacţie specială în valoare de 8,33 mil. lei.

În acelaşi timp, acţiunile Băncii Transil­vania au încheiat ziua în scădere cu 1,23%, la 1,37 lei, iar titlurile BRD au crescut cu 0,69%, la 8,7 lei. Transferurile din piaţa principală cu acţiunile Băncii Transilvania au cumulat doar 176.000 de lei, iar titlurile BRD au consemnat un rulaj de 429.000 de lei.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO