Burse - Fonduri mutuale

Bursa a crescut cu 75% in doua luni. A venit momentul iesirii din groapa?

Bursa a crescut cu 75% in doua luni. A venit momentul iesirii din groapa?
23.04.2009, 00:00 20

De la inceputul crizei au fost nu mai putin de alte patru raliuri ale Bursei pe corectiile din ultimii doi ani ale pietei, care nu au reusit sa schimbe directia acesteia si care s-au stins dupa ce au recuperat in medie circa o treime din scaderea precedenta. De aceea, brokerii nu se grabesc sa vorbeasca de o schimbare de trend pe Bursa.
Totusi exista si cateva aspecte pozitive. Daca la inceput perioadele de declin ale Bursei erau de lunga durata, depasind 2-3 luni de zile si revenirile erau foarte scurte, de pana la o luna, in prezent raliurile sunt din ce in ce mai puternice si se intind pe o perioada din ce in ce mai lunga. Chiar si asa, ultimul raliu al Bursei n-a reusit sa recupereze decat 82% din pierderea anterioara.
De remarcat este ca scaderile care au urmat dupa perioadele de cresteri au adus de fiecare data noi minime pentru indicii pietei.
Majoritatea brokerilor sunt de parere ca trendul descendent al Bursei se mentine si numai rezultate bune raportate de companii in perioada urmatoare la nivel international mai pot sa readuca piata pe un trend ascendent.
"Din punctul meu de vedere un BET-FI il putem avea si la peste 20.000 de puncte si chiar daca se va duce acolo, poate fi doar un raliu si atat. Cred ca trendul descendent se pastreaza pe termen lung si estimez ca vom vedea indicii pe minus la finalul anului. Pe termen mediu cred insa ca Bursa mai are sanse de 75% sa urce", spune Adrian Lupsan, directorul general adjunct al Intercapital Invest.

Brokerii: Continua oscilatiile mari
Singura certitudine a brokerilor este ca variatiile mari din ultima perioada se vor pastra si in continuare, aceasta fiind cauzata de faptul ca intrarile din ultima perioada pe Bursa sunt in general speculative.
"Nu cred ca aprecierile din ultima perioada sunt artificiale. Avem practic o revenire de la minimele din februarie, insa nu putem spune ca trendul general descrescator a trecut. In continuare vom avea parte de o piata cu volatilitate ridicata. Practic, daca ne uitam la ultimele doua zile, am avut scaderi de 10% urmate de cresteri de 10%. Au aparut si cumparatorii in piata, insa actiunile lor sunt de natura speculativa, de unde rezulta si volatilitatea foarte mare", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni de la Prime Transaction.

Rezultatele companiilor pot intari revenirea
Brokerii stau in continuare cu ochii pe rezultatele companiilor si semnalele din economie, care, spun ei, pot sa confirme sau sa infirme cresterile din ultima perioada.
"Practic, ca sa confirmam acest trend va trebui sa vedem semne foarte bune la nivel macroeconomic, mai ales la nivel international. Imbunatatirea indicatorilor macroeconomici din ultima perioada vine doar ca urmare a dinamicii foarte accentuate a scaderii acestora. Acesta este semnalul cel mai important. Daca se reconfirma deteriorarea indicatorilor la nivel macro, o sa revenim pe scadere", este de parere Lupsan.
De aceeasi parere este si Dorin Masca, broker la Carpatica Invest, care mai puncteaza ca rezultatele de afara nu sunt bune, cu exceptia bancilor, care au raportat rezultate peste asteptari.
"Cred ca aprecierile din ultima perioada au venit pe baza unor fundamente. De exemplu, scaderile au fost mult prea drastice, acestea neavand niciun motiv din punct de vedere fundamental. Volatilitatea de la Bursa este incredibila in momentul de fata, ceea ce denota nesiguranta", spune Dorin Masca.
Evolutie in ton cu piata din SUA
Unii analisti de afara, cat si din cei de pe Bursa spun ca se poate face o paralela intre situatia din prezent si cea din timpul Marii Crize din SUA (anii '30), o perioada marcata si atunci de declin economic si bursier foarte pronuntat. In acei ani, bursa din SUA a inregistrat o scadere dramatica, insa pe parcursul trendului descendent a consemnat nu mai putin de 7 reveniri, in urma carora indicele pietei s-a apreciat in medie cu 33%.
In ultima luna si jumatate, indicele S&P 500 din SUA a cunoscut cea mai mare revenire de la inceperea corectiilor, apreciindu-se cu peste 31%.
Cu toate acestea, in timpul Marii Crize, bursa a urcat la un moment dat si cu 101%, fara insa ca trendul de scadere sa se consume.
De asemenea, scaderile care au urmat dupa raliurile din acea perioada au avut in medie o amplitudine de 40%, similara cu cea de pe piata noastra in ultimii doi ani de zile de la inceputul corectiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO