Burse - Fonduri mutuale

Bursa a crescut uşor, pe un rulaj susţinut de deal-uri cu acţiuni FP, BRD, OMV Petrom şi Transgaz

Bursa a crescut uşor, pe un rulaj susţinut de deal-uri cu acţiuni FP, BRD, OMV Petrom şi Transgaz

Foto: Octav Ganea

Autor: Mediafax

30.04.2012, 17:05 292

Bursa de la Bucureşti a avansat cu 0,2%, într-o piaţă din care cei mai mulţi investitori au lipsit de la tranzacţionare, iar rulajul a fost susţinut de patru deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP), BRD (BRD), OMV Petrom (SNP) şi Transgaz (TGN).

Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de vineri. Piaţa nu a avut nici luni o reacţie vizibilă la schimbarea Guvernului ca urmare a trecerii moţiunii de cenzură.

"Nu este o surpriză prea mare faptul că piaţa nu reacţionează extrem de vehement la ultima cădere de guvern. Până la urmă, suntem ştim doar un nume de premier şi sunt speculate o serie de alte nume de presupuşi ministri, mai mult sau mai puţin cunoscuţi. Este foarte important cu cine va lucra premierul desemnat, Victor Ponta, la Ministerul Finanţelor şi la Ministerul Economiei. Iar până ce nu vor fi măcar propuşi este devreme să tragem concluzii", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities, Laurenţiu Floroiu.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere nesemnificativă, cu 0,17%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,92% peste nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 1,01%.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat ziua în creştere cu 0,25%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv titlurile SIF-urilor şi acţiunile Fondului Proprietatea.

Rulajul pieţei, de 30,5 milioane lei (6,9 milioane euro), a fost asigurat în proporţie de 52% de tranzacţii negociate cu acţiuni Fondul Proprietatea (5,5 milioane lei), BRD (5,2 milioane lei), OMV Petrom (4 milioane lei) şi Transgaz (1,2 milioane euro). Lichiditatea a fost cu 61% mai mare decât rulajul de vineri, de 18,9 milioane lei (4,3 milioane euro).

"SIF-urile, Fondul Proprietatea, BRD şi Banca Transilvania rămân cele mai tranzacţionate actiuni, urmate îndeaproape de titlurile OMV Petrom. Este evident că tranzacţiile din ultima perioadă au legătură în principal cu randamentul dividendelor, fie ele excepţionale, în cazul SIF-urilor, şi mai puţin cu recenta schimbare de regim şi speranţele de mai bine pe care viitorul guvern le poate oferi. Este, însă, foarte posibil ca odată intrând în luna mai, investitorii să mizeze pe clasica corecţie uşoară de vară şi pe dictonul «Sell in May and go away!» (Vinde în mai şi pleacă!)", a mai spus brokerul.

Tranzacţia negociată cu titlurile FP a fost efectuată cu puţin înainte de închiderea şedinţei, la preţul de 0,552 lei, cu 1,34% sub închiderea de vineri. Pe piaţa principală, preţul a scăzut cu 0,18%, la 0,5585 lei, pe un rulaj de 4,2 milioane lei.

Deal-ul cu titluri BRD a fost realizat la 10,5 lei, preţ cu 0,1% sub nivelul de vineri.

Investitorii nu au reacţionat la publicarea rezultatelor financiare înregistrate de BRD în primul trimestru, astfel că pe piaţa principală preţul acţiunilor a scăzut cu 0,57%, la 10,45 lei, pe un rulaj de numai 167.000 de lei.

Profitul net al BRD a scăzut cu 39% în primele trei luni, la 83 milioane lei (19 milioane euro), faţă de câştigul din perioada similară a anului trecut, influenţat de creşterea provizioanelor cu 58%, la 337 milioane lei (77,4 milioane euro). Rezultatul brut din exploatare a avansat cu 14%, la 432 milioane lei (99,2 milioane euro) faţă de primul trimestru al anului trecut, potrivit rezultatelor financiare întocmite de BRD conform standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS).

Tranzacţia negociată cu acţiunile OMV Petrom a fost efectuată la preţul de 0,4 lei, cu 1,23% sub nivelul de vineri. Pe piaţa principală, cotaţia acestor titluri a scăzut cu 1%, la 0,401 lei, iar operaţiunile au cumulat 86.000 de lei.

Deal-ul cu acţiuni Transgaz a fost operat 243 lei, preţ foarte apropiat de cotaţia anterioară, de 242,9 lei. Preţul titlurilor Transgaz a crescut pe piaţa principală cu 0,97%, la 245,25 lei, în cadrul unor transferuri de 458.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO