Burse - Fonduri mutuale

Bursa a primit undă verde pentru importul de ETF-uri

Bursa a primit undă verde pentru importul de ETF-uri

Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

02.08.2011, 00:05 693

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat un setde modificări ale Codului Bursei de Valori Bucureşti (BVB) princare fondurile deschise de investiţii tranzacţionate (Ex­changeTraded Funds - ETF) ce sunt listate pe bursele din Europa se potlista şi la Bucureşti.

Un ETF este un fond deschis de investiţii listat care urmăreşteperfor­manţa unui indice recu­nos­cut de ac­ţiuni. Prin­cipalulargument pentru care sunt preferate de investitori este faptul că,prin structura lor, ETF-urile combină avantajele unui fond deschiscu cele ale unei acţiuni tranzacţionate. Mai exact, se pot vinde şicumpăra de pe Bursă şi nu de la administrator sau bancă, aşa cum seîntâmplă în cazul fondurilor deschi­se. Aceste instrumente lepermit inves­titorilor să reacţioneze mult mai rapid la mişcărilede pe Bursă şi să cumpere sau să vândă acţiuni ETF în aceeaşi zi,spre deosebire de fondurile deschise, care cer adesea comisioaneridicate de subscriere sau de retragere.

Pe bursele din vestul Europei şi din SUA fonduriletranzacţionate pe bursă au devenit unul dintre cele mai de succesvehicule de investiţii ale ulti­mului deceniu datorită costurilorreduse de tranzacţionare, varietăţii expunerilor care pot include ogamă largă de active şi posibilităţii mizării şi pe depreciereavalorii respectivelor active. Pe Bursa de la Bucureşti nu a fostlistat niciun ETF până în prezent.

ETF-urile func­ţionează astfel: un investitor care cumpără unprodus de acest tip având ca suport indicele american Dow Jones sauo materie primă precum aurul va obţine acelaşi randament caindicele sau ca variaţia preţului aurului fără să fie nevoit săachiziţioneze direct de pe bursă pachete de acţiuni incluse înindice şi după struc­tura acestuia sau aur.

Pe piaţa locală, administratorii care au ajuns cel mai aproapede dezvoltarea unui ETF sunt BT Asset Management cu fondurile deindice BT Index, construit după indicele ROTX, şi fondul IndexAustria ATX, construit după principalul indice al Bursei de laViena, şi Certinvest cu fondurile de indice construite după indiciiBET, BET-XT şi BET-FI. Pentru a deveni ETF-uri, aceste fonduri, cuactive nete totale de 30 mil. lei, ar trebui să se tranzacţionezela Bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO