Burse - Fonduri mutuale

Bursa a revenit pe creştere după patru şedinţe de scădere

Bursa a revenit pe creştere după patru şedinţe de...

Autor: Monica Juganaru

24.10.2013, 21:00 427

Bursa a crescut uşor, cu 0,9%, după ce în cele patru zile anterioare a închis pe minus pe fondul vânzărilor realizate de investitori care doresc să subscrie la oferta Romgaz. Lichiditatea pieţei s-a menţinut în continuare scăzută, fiind susţinută doar de câteva tranzacţii deal cu 3,2% din acţiunile Biofarm (BIO).

Statul a lansat marţi oferta prin care vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe titlu, estimând să obţină între 1,38 mld. lei (311,7 mil. euro) şi 1,85 mld. lei (415,6 mil. euro). Oferta se va încheia pe 31 octom­brie, iar acţiunile vor fi vândute atât la Bursa de la Bucureşti, cât şi prin intermediul unor certificate de de­pozit (GDR-uri) pe piaţa de la Londra.

Brokerii se aşteptau ca în perioada desfăşu­rării ofertei Romgaz, piaţa să fie destul de puţin lichidă, ţinând cont şi de oferta de cumpărare derulată de Fondul Pro­prie­tatea.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa de miercuri în creştere cu 0,67%. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fon­dului Proprietatea, a avansat cu 0,8%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 17,52 mil. lei (3,9 mil. euro), iar 60% erau acoperite de tranzacţiile deal cu 3,2% din acţiunile Biofarm (BIO).

SIF Muntenia a mai cumpărat joi un pachet de 3,2% din acţinile producă­torului de medicamente, pentru 10,67 mil. lei (2,4 mil. euro), după ce miercuri a preluat 28,7% din titluri de la SIF Oltenia (SIF5). Cele 35 de milioane de titluri au fost transfe­ra­te joi la un preţ de 0,305 lei, si­mi­lar cu cel la care a fost reali­zată miercuri tran­zacţia.

Pe piaţa principală, acţiunile FP şi SIF Oltenia au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 1,61 milioane lei şi respectiv 1,15 milioane lei.

În cadrul ofertei de­rulate de Fondul Proprie­ta­tea, inves­titorii au supra­sub­scris de aproape trei ori oferta lansată săptămâna trecută de Fondul Proprietatea pentru răscum­pă­rarea unui pachet de 4,35% din acţiuni. Doar din trei ordine a fost depăşit cu 16% volumul de titluri pe care FP îl vizează în această operaţiune. Până la finalul şedinţei de joi, au fost plasate ordine pentru 1,786 miliarde de acţiuni.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO