Burse - Fonduri mutuale

Bursa a scăzut puternic ieri, iar acţiunile SIF-urilor au fost cele mai lovite

Bursa a scăzut puternic ieri, iar acţiunile SIF-urilor...

Autor: Monica Juganaru

13.03.2014, 00:04 1260

Bursa a închis în scădere cu 1,09% (in­dicele BET-C), iar acţiunile SIF-urilor au coborât cu până la 3,7%, sub in­fluenţa corecţiilor înregistrate de pie­ţele externe, afectate de temerile investi­to­rilor cu privire la încetinirea creşterii economice a Chinei şi a tensiunilor din Ucraina.

Deşi preţurile au scă­zut în cazul celor mai multe acţiuni, volumele de tranzacţionare au fost reduse şi rulaje de peste 1 milion de lei au înre­gis­trat titluri emise de doar cinci din cele 82 de com­panii listate pe primele trei categorii şi la sec­ţiu­nea titlurilor interna­ţio­nale.

Tranzacţiile cu ac­ţiuni au totalizat 20,89 mil. lei (4,64 mil. euro), cu aproape o treime peste rulajul din sesiunea anterioară, de 15,77 mil. lei (3,5 mil. euro).

Peste 40% din lichiditatea de miercuri a fost acoperită de tranzacţiile cu acţiunile FP (6,34 mil. lei) şi SIF Transilvania (2,53 mil. lei).

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) au consemnat cele mai vizibile corecţii în rândul celor cinci SIF-uri, de 3,7% şi, respectiv, de 3,43%.

Acţiunile Moldova (SIF2) au scăzut cu 3,28%, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au coborât cu 1,85%, iar ultimul transfer cu acţiunile SIF Oltenia (SIF5) a fost operat la un preţ cu 0,36% mai jos faţă de închiderea de marţi.

Scăderile mai mari înregistrate de titlu­rile SIF3 şi SIF1 decât în cazul SIF5 ar putea avea legătură cu faptul că pri­mele două SIF-uri au anunţat că nu vor dis­tribui dividende din profiturile pe anul trecut, în timp ce SIF Oltenia va dis­tribui peste 70% din profit către ac­ţio­nari. La finalul zilei, indicele BET-FI s-a situat cu 2,03% sub închiderea ante­rioară. Indicele include şi acţiunile Fondului Pro­prie­tatea (FP), care au scăzut cu 1,5%, la 0,79 lei.

În acelaşi timp, indicele BET, a scăzut cu 1,15%, iar titlurile companiilor din sec­to­rul energetic plasează indicele BET-NG cu 1,07% sub închi­de­rea de marţi. Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au coborât cu 1,28% şi, respectiv, cu 1,31%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româ­neşti, inclusiv SIF-urile şi FP. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, prin­tre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

WikiZF: Profilul companiei SIF Oltenia

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

În ultima jumătate de oră de tran­zac­ţionare a fost realizat şi un transfer deal cu acţiunile BRD de 1,7 mil. lei. Schimbul a fost perfectat la un preţ de 8,5 lei, cu 2,3% sub nivelul de marţi.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,21%, influenţate de teme­rile investitorilor cu privire la încetinirea eco­nomiei Chinei şi a tensiunilor din Ucraina. Acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de miercuri, de asemenea, în scădere.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.03.2014

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO