Burse - Fonduri mutuale

Bursa a stagnat la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Bursa a stagnat la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Autor: Stefan Musgociu

29.09.2013, 20:53 581

Bursa a încheiat şedinţa de vineri în stagnare şi a rămas la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Acţiunile Fon­dului Proprietatea (FP) au stabilit un nou maxim istorc în primele minute de tranzacţionare, asigu­rând peste 80% din rulaj.

În precedentele pa­tru şedinţe indicele ge­neral al Bursei BET-C, a crescut cumulat cu 3,54%.

La finalul şe­dinţei de vineri, indicele a fost cu 4,66% peste nivelul din luna august şi cu 14,5% peste cel de la finalul anului trecut.

Pe plus au încheiat săptămâna şi indicii BET şi BET-FI, care au urcat cu 3,42% şi respectiv,  2,25%. Astfel, indicele BET este cu 4,58% mai sus decât la sfârşitul lunii august, iar BET-FI este pe plus cu 6,57%. Totodată, in­dicele BET este cu 17,8% peste nive­lul de anul trecut, iar BET-FI este în urcare cu 6,5%.

Preţul acţiunilor FP a crescut cu 6,27% în această săptămână, ceea ce la nivelul capitalizării bursiere a companiei înseamnă un plus de 620 milioane lei (137,2 milioane euro). La închiderea şedinţei de vineri, capitalizarea bursieră a Fondului a fost de 10,5 miliarde lei.

Un catalizator pentru creşterea acţiunilor FP este propunerea anunţată joi-seară de compania Franklin Tem­pleton, administratorul Fondului Pro­prietatea, privind reducerea capit­alului social cu 677 milioane lei.

„Din ce se vede, în speranţa prelungirii mandatului Franklin Tem­pleton încearcă să-i îmbuneze pe acţio­narii FP cu un dividend special şi cu accelerarea programului de răscum­părare. Acest dividend special şi eventual divi­dendul care va fi acordat la anul, în jur de 0,05 lei/acţiune, împreună cu oferta de răscum­părare se pare ca au atras destul de mulţi investitori spre FP“, a declarat Adrian Tod, directorul general al firmei de brokeraj Rombell Se­curities.

Vineri 27 septem­brie, investitorii au tran­zacţionat în total acţiuni de 29,2 milioane lei (6,5 milioane euro), cu 6% sub suma de joi, de 31,1 milioane lei (7 milioane euro).

Mai mult de 80% din lichiditatea de vineri a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 24,2 milioane lei, din care trei deal-uri de aproape 9,4 milioane lei.

Pe piaţa RASDAQ, investitorii au transferat acţiuni de 1,3 milioane lei, sumă foarte apropiată de rulajul de joi.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 1%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO