Burse - Fonduri mutuale

Bursa a urcat uşor, dar FP rămâne singura acţiune cu volume mari de tranzacţionare

Bursa a urcat uşor, dar FP rămâne singura acţiune cu volume mari de tranzacţionare

Autor: Stefan Musgociu

14.10.2011, 17:46 443

Bursa de la Bucureşti a crescut vineri cu 0,8%, într-o piaţă apatică şi în care tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să asigure mai mult de jumătate din lichiditate.

Piaţa locală a continuat şi vineri în aceeaşi notă din precedentele şedinţe, cu mişcări uşoare ale preţurilor şi de multe ori defazate de evoluţia burselor externe, iar volumele au fost la fel de reduse.

În această săptămână bursa de la Bucureşti a scăzut doar în şedinţele de luni şi joi, cu peste 1%, însă în celelalte trei zile a avansat lent, cu sub 1%, astfel că nu a recuperat corecţiile. Per totalul săptămânii piaţa a scăzut cu 0,8%, reducându-şi creşterea din luna octombrie la aproape 2,9%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut piaţa este cu 12,44% mai jos.

La închidere şedinţei de vineri, doar 12 titluri aveau rulaje de peste 100.000 de lei (23.000 de euro). Pe primele trei categorii şi la secţiunea "Internaţionale" sunt listate acţiuni emise de 78 de companii.

Operaţiunile au însumat 17,4 milioane lei (4 milioane euro), sumă cu 19% peste rulajul de joi, de 14,6 milioane lei (3,3 milioane euro).

"Lichiditatea redusă este oarecum de înţeles deoarece la nivel internaţional se observă o nervozitate din partea investitorilor, transpusă în piaţă prin mişcări ample şi fără o direcţie clară, iar acesta situaţie îi debusolează şi pe jucătorii locali. Aceştia preferă să urmărească piaţa şi reacţionează numai la ştirile macroeconomice importante, iar cum acestea abundă, nu fac altceva decât să contribuie mai mult la amplificarea stării de confuzie, decât să o amelioreze. Din acestă cauză şi ştirea privind parafarea vânzării unei părţi din pachetul BCR al SIF Muntenia către Erste Bank parcă a trecut neobservată, investitorii nevând o reacţie", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 0,77%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,93% peste închiderea de joi.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea a urcat cu 0,31%. Creşterea a fost limitată de acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), care au coborât cu 3,05%, la 0,7315 lei.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au crescut cu 1,04%, la 0,486 lei, iar operaţiunile au cumulat 295.000 de lei.

La finalul zilei, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, era în creştere cu 0,67%.

"Volumele foarte reduse de tranzacţionare trag un semnal de alarmă şi ne arată că în piaţă mai sunt activi doar speculatorii, în timp ce investitorii de portofoliu, atât locali, cât şi cei străini, lipsesc cu desăvârşire. Într-o oarecare măsură, precauţia celor din urmă este de înţeles deoarece contextul economic regional este momentan unul foarte instabil şi inadecvat pentru investiţii. Dacă situaţia va începe să se tempereze la nivel global, ne vom putea aştepta, probabil, şi noi la o creştere a activităţii în piaţă, dar pentru moment premisele nu sunt deloc favorabile", a afirmat Mureşian.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 10,4 milioane lei, iar preţul a crescut cu 0,22%, la 0,453 lei. Aceste titluri au asigurat 60% din rulajul pieţei.

Brokerul recomandă prudenţă investitorilor în deciziile de investiţii, ca urmare a incertitudinii pentru viitorul apropiat.

"Direcţia pe care se va stabili bursa locală va fi dictată de evoluţiile şi mesajele transmise de pe pieţele financiare globale, dar până când acestea se vor redresa nu ne putem aştepta la o situaţie diferită de ce este acum. Cel mai probabil situaţia acestea va continua până spre sfârşitul anului, dar dacă deciziile autorităţilor nu vor reuşi să amelioreze problemele cu care se confruntă Europa, încet - încet va începe să se contureze scenariul unor scăderi importante, care să cuprindă toate pieţele financiare", a conchis Mureşian.

Acţiunile Erste (EBS) au consemnat al doilea rulaj de la BVB, de 1,2 milioane lei (296.000 de euro), iar preţul a scăzut cu 0,4%, la 74,4 lei (17,2 euro).

Corecţia a fost cauzată de scăderea înregistrată joi pe piaţa de la Viena după închiderea şedinţei de la Bucureşti, care a fost astfel preluată în sedinţa de vineri. La finalul sesiunii de la BVB, pe bursa din Austria titlurile Erste avansau cu 0,18%, la 17 euro, şi consemnau un rulaj de 32,3 milioane euro.

Pe piaţa Rasdaq au fost realizate tranzacţii de 300.000 de lei, sumă cu 14% sub rulajul de joi, de 350.000 de lei.

Acţiunile firmei Vidraru Curtea de Argeş (VIRU) au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 141.000 de lei, iar preţul a stagnat la 50 de lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,9%, investitorii reacţionând pozitiv la publicarea rezultatelor financiare peste aşteptări ale unor companii, precum şi la datele peste aşteptări privind vânzările de retail din SUA. În acelaşi timp, majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est consemnau creşteri cuprinse între 0,1% şi 3,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO