Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Acţiuni ca Sphera, Aquila, Digi s-au apreciat cu 50% de la începutul acestui an, dar alte acţiuni din prima ligă bursieră, ca One United Properties şi Fondul Proprietatea, au scăzut cu 33% şi 50%. De unde acest contrast? Care sunt ştirile din ZF prin care s-ar fi putut anticipa această dinamică

Autor: Liviu Popescu

02.11.2024, 11:41 2104

UPDATE: Preţul acţiunilor ONE a scăzut cu 33%, aşa cum reiese din datele bvb.ro, dar capitalizarea companiei este acum afişată ca fiind în scădere cu 50% întrucât încă nu a fost înregistrată la ONRC majorarea capitalului social. Prin urmare datele pe site-ul BVB nu sunt actualizate, potrivit reprezentanţilor ONE.

Unele acţiuni din structura indice­lui principal BET au urcat cu peste 50% de la începutul anu­lui, în timp ce altele şi-au înjumătăţit din evaluare, ceea ce arată că până la urmă cei mai fericiţi investitori sunt cei care au mizat pe un portofoliu diversificat care să cuprindă cât mai multe companii dintr-un număr cât mai ridicat de sectoare.

Contrastul este acum unul semnifi­cativ pentru companiile din BET: pe primele locuri sunt acţiuni care au adus un randament de peste 50%, în timp ce, la polul opus, scăderile sunt de până la 50%. Spre comparaţie, indicele principal BET s-a apreciat cu 14% de la începutul anului, iar indicele dividendelor BET a urcat cu 21% după ce a atins un maxim istoric în vară.

Unele acţiuni din cele care afişează scăderi sau au o evoluţie sub cea a pieţei de anul acesta sunt cele care în trecut au fost printre cele mai performante din prima ligă bursieră. Este şi cazul Transport Trade Services (simbol bursier TTS), care anul trecut a livrat un randa­ment de 132%, dar de la începutul acestui an are minus 24%.

Fondul Proprietatea (FP) şi-a remu­nerat anul trecut investitorii cu dividende de aproape 90% din preţ, la care s-a adăugat şi randamentul acţiunilor. One United Properties (ONE) s-a apreciat anul trecut cu 15%, dar în 2024 are minus 32% pe cotaţie. „Pe partea de scăderi, avem şi situaţii de natură mai degrabă tehnică, respectiv fluxuri sporadice mai semnificative de vânzări, posibil dinspre investitori instituţionali locali sau internaţionali care pot afecta preţul în anumite perioade (de exemplu, Fondul Proprietatea are o dinamică a structurii acţionariatului în care ponderea investitorilor instituţionali pare a fi în scădere)“, spune Horia Braun, CEO-ul administratorului de fonduri mutuale Erste Asset Management.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro