Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Acţiunile europene, pe val în 2025: JPMorgan şi Citi prevăd cea mai bună performanţă faţă de Statele Unite din ultimele două decenii. Expunerea pe SUA a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii doi ani

Business internaţional

Bursă. Acţiunile europene, pe val în 2025: JPMorgan...

Autor: Eduard Ivanovici

21.05.2025, 00:05 1416

Un sondaj Bank of America arată că 35% dintre managerii internaţionali de fonduri au alocări peste medie pe acţiunile listate în Europa.

Mai mulţi analişti de pe Wall Street estimează că acţiunile europene vor înregistra cea mai bună performanţă relativă prin comparaţie cu cele americane din ultimii 20 de ani, pe măsură ce perspectivele economice ale regiunii se îmbunătăţesc.

Indicele Stoxx Europe 600 este estimat să încheie anul în jurul valorii de 554 de puncte, ceea ce ar repre­zenta o creştere de aproximativ 0,5% faţă de nivelul actual, conform unui sondaj Bloomberg realizat în rândul a 20 de analişti de piaţă. JPMorgan, cea mai mare bancă americană în funcţie de active, are una dintre cele mai optimiste ţinte, la 580 de puncte, în timp ce Citigroup prognozează o creş­tere de 3,4%, până la 570 de puncte, pe fondul unui ton mai puţin pe­si­mist în privinţa câştigurilor cor­po­rative. În schimb, ambele bănci an­ticipează o scădere a indicelui bur­sier ameri­can S&P 500 pe parcursul anului. Diferenţa dintre ţintele JPMorgan pentru Europa şi SUA sugerează o performanţă superioară a Stoxx 600 faţă de S&P 500 de 25 de puncte procentuale în 2025, cea mai mare diferenţă înregistrată vreodată, în timp ce estimările Citi marchează cel mai bun raport din 2005 încoace.

Fără dinamicile de marţi 20 mai, indicele american Dow Jones a crescut cu 0,9% în 2025, în timp ce S&P 500 a urcat cu 1,6%, iar Nasdaq Composite a coborât cu 1,6%. La Paris, indicele CAC este pe plus cu 6,8%, în vreme ce DAX s-a apreciat cu aproape 20% în Germania.

FTSE-MIB a urcat cu 18% la Milano. Pe bursele din Ungaria şi Polonia, principalii indicii afişează aprecieri de 22%, respectiv 26%.

„Dacă am depăşit deja vârful incertitudinii privind câştigurile, acest lucru ar putea crea premisele pentru noi creşteri şi o reevaluare a multiplilor, mai ales în sectoarele ciclice care au fost mai lovite”, spune Beata Manthey, strateg în cadrul Citi.

Perspectivele pieţei europene marchează o schimbare semnificativă faţă de începutul anului, când analiştii anticipau că acţiunile europene vor rămâne mult în urma celor americane. însă indicele Stoxx Europe 600 a crescut, susţinut de reformele fiscale istorice din Germania şi de rezultatele financiare solide, atrăgând investitori care caută alternative la activele americane afectate de războiul comercial.

Un sondaj recent realizat de Bank of America arată că 35% dintre managerii globali de fonduri au o alocare peste medie pe acţiunile europene, în timp ce expunerea pe SUA a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii doi ani. Companiile din indicele MSCI Europe au raportat o creştere a câştigurilor în primul trimestru de 5,3%, mult peste declinul de 1,5% anticipat de analişti, iar numărul revizuirilor negative ale estimărilor a scăzut.

Analiştii sunt mai precauţi în ceea ce priveşte piaţa americană, anticipând un S&P 500 stabil până la finalul anului. Deşi Stoxx 600 a crescut cu 8,3% în 2025, indicatorul PER (preţ/câştig pe acţiune) rămâne sub cel al indicelui american, sugerând o posibilă subevaluare a acţiunilor europene.

Strategii de la Goldman Sachs şi alte instituţii remarcă potenţialul regiunii, subliniind că inflaţia în scădere şi evaluările relative avantajoase pot susţine alocările spre Europa. Totuşi, incertitudinile legate de tarife şi perspectivele economice rămân factori de risc, iar unii analişti aşteaptă semnale mai clare înainte de a anticipa creşteri suplimentare, scrie Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels