Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Acţiunile Nvidia au crescut cu 185% în ultimul an. Sunt scumpe sau ieftine? Raportat la rezultatele financiare obţinute în ultimul an care au depăşit aprecierea preţului, Nvidia pare o acţiune ieftină

Bursă. Acţiunile Nvidia au crescut cu 185% în ultimul...

Autor: Liviu Popescu

04.06.2024, 07:23 1216

„Povestea creşterii NVDA este una demnă de cărţile de istorie. Poziţia dominantă în piaţă a permis marje de profitabilitate excepţionale, care împreună cu avansul veniturilor au repoziţionat multiplii de evaluare, scoţându-i în repetate rânduri din ceea ce părea - dacă nu se lua viteza de creştere în considereare - a fi o supraevaluare pronunţată“.

În urmă cu un an, acţiunile producătorului de cipuri Nvidia (simbol bursier NVDA) se tranzacţionau pe Wall Street la 377 de dolari pe unitate, adică un câştig pe acţiune de 0,82 dolari şi un multiplu P/E (raport între profitul net al ultimelor 12 luni şi capitalizarea) de 219 ori.

Astăzi, acţiunile Nvidia se tranzacţionează la circa 1.100 de dolari, deci de trei ori mai mult, dar câştigul pe acţiune a urcat cu 630%, la 5,98 dolari pe acţiune, iar multiplul P/E a scăzut la 67 de ori cu un multiplu pe baza bugetului – forward P/E – de 35-40 de ori.

Cu alte cuvinte, Nvidia, cea mai nouă senzaţie de pe Wall Street, care a ajuns la o evaluare bursieră de 2.750 de miliarde de dolari, este astăzi mai ieftină decât era în urmă cu un an. Ce arată asta? Mai jos, comentariile a doi analişti.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro