Consiliul de administraţie al Romgaz (SNG), cel mai mare producător de gaze din România, controlat de stat, a aprobat pe 19 septembrie în baza hotărârilor acţionarilor înfiinţarea Programului Euro Medium Term Notes şi aprobarea Prospectului de bază aferent finanţării proiectului de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, acolo unde deţine 50% din proiect.
ZF a scris anterior că Romgaz va vinde obligaţuni pe piaţa externă în valoare de 1,5 mld. euro. Compania de stat a selectat JPMorgan, cea mai mare bancă americană, să conducă consorţiul de bănci care va intermedia programul. Din concorţiu mai fac parte Citi Bank, UniCredit, Raiffeisen, Erste şi Banca Transilvania. Consultantul este celebra bancă Rothschild.
„Înfiinţarea Programului Euro Medium Term Notes al S.N.G.N. Romgaz S.A (“Programul EMTN”) şi depunerea Prospectului de Bază al Programului EMTN spre aprobare de către Commission de Surveillance du Secteur Financier din Luxemburg (“CSSF”) ca autoritate competentă potrivit Regulamentului (UE) 2017/1129 al Parlamentului European şi al Consiliului din 14 iunie 2017 privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau al admiterii de valori mobiliare la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, şi de abrogare a Directivei 2003/71/CE”, se arată într-un raport publicat vineri de Romgaz la Bursa de Valori Bucureşti.
Prospectul de Bază al Programului EMTN a fost aprobat de CSSF în data de 20 septembrie 2024. Emisiunile de obligaţiuni şi termenii finali specifici ai acestora în cadrul Programului EMTN, admiterea la tranzacţionare a acestora, respectiv listarea pe pieţele reglementate vor fi aprobate prin hotărâri subsecvente specifice fiecărei emisiuni.
Romgaz are 21,3 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 70% de statul român, prin Ministerul Energiei. Acţiunile SNG se tranzacţionează în creştere cu 10,4% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 602,7 mil. lei, arată datele BVB.
Afacerile Romgaz au scăzut cu 20% în S1/2024, la 3,9 mld. lei din cauza preţurilor mai mici la energie, dar eliminarea contribuţiei pe solidaritate a dus la majorarea profitului cu 9%, până la 1,8 mld. lei.