Burse - Fonduri mutuale

Bursa aduce îmbunătăţiri la modelul de tranzacţionare: ordine cross şi “fill and kill”

Bursa aduce îmbunătăţiri la modelul de...

Autor: Ioana Tudor

15.12.2014, 18:44 775

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va îmbunătăţi din 17 decembrie modelul de tranzacţionare la închidere şi va introduce noi instrumente pentru executarea tranzacţiilor, precum ordinele cross şi ordinele „fill and kill/fill or kill”.

„Prin îmbunătăţirea modelului de tranzacţionare la închidere, BVB oferă un avantaj investitorilor ce doresc să îşi execute ordinele, într-un mod simplu, la preţul oficial de închidere. Acest avantaj constă în permiterea de tranzacţii în cadrul fazei tranzacţionare la închidere chiar şi pentru acţiuni pentru care nu a fost stabilit un preţ în faza de închidere. Pentru aceste acţiuni, preţul din faza tranzacţionare la închidere va fi ultimul preţ din sesiunea curentă de tranzacţionare cu condiţia ca acesta să se încadreze în intervalul bid-ask al pieţei la începutul fazei tranzacţionare de închidere”, potrivit unui comunicat al BVB.

Totodată, bursa va permite introducerea în piaţă a ordinelor cross, unde acelaşi intermediar plasează şi oferta de cumpărare şi pe cea de vânzare a unei cantităţi similare din aceeaşi valoare mobiliară (acţiuni sau obligaţiuni). Preţul la care se va încheia tranzacţia va fi determinat de preţurile disponibile pe piaţă.

„Acest tip de ordin este în linie cu practicile în domeniu şi oferă investitorilor o mai bună execuţie a ordinelor de tranzacţionare. Aceste ordine/tranzacţii pot fi introduse/realizate doar pentru instrumentele cu tranzactionare continuă şi în faza de tranzacţionare la închidere şi vor fi executate la un preţ aflat în intervalul dintre cel mai bun preţ de cumparare şi cel mai bun preţ de vânzare, excluzând marginile”, potrivit BVB.

Din 17 decembrie vor fi disponibile ambele variante ale ordinului fill/kill, respectiv „fill and kill” şi “fill or kill”.

„Ordinul <<fill and kill>> va permite investitorilor să cumpere imediat cantitatea maximă posibilă de pe partea opusă şi, ulterior, cantitatea rămasă din ordin, dacă există, va fi automat anulată de sistem. Cealaltă variantă a acestui tip de ordin, <<fill or kill>>, este imediat executată dacă întreaga cantitate poate fi executată în registrul de ordine, dar, în cazul în care condiţiile nu permit o executare completă, întregul ordin este respins”, potrivit comunicatului.

Îmbunătăţirile aduse se referă şi la aplicarea unor noi termene de valabilitate ale ordinelor corelate cu fazele pieţei.

„Investitorii vor avea de asemenea mai multă flexibilitate în tranzacţionare şi un nivel crescut de customizare pentru managementul ordinelor, prin plasarea de ordine doar pentru faze specifice ale pieţei, prin intermediul noilor termene de validitate ale ordinelor relaţionate cu fazele pieţei. Astfel, ordinele cu caracteristici precum Valid For Opening (VFO), Valid For Closing (VFC) sau Valid For Auction (VFA) sunt acceptate în oricare fază a şedinţei de tranzacţionare, dar vor participa doar în cadrul etapei de licitaţie aferentă fazei selectate”, potrivit comunicatului.

În luna mai, BVB a introdus noi faze în programul de tranzacţionare, respectiv tranzacţionarea la închidere, care durează 10 minute după ora de închidere a tranzacţionării continue (18.00). În această fază, investitorii realizează tranzacţii doar la preţul de închidere, stabilit prin mecanismul de fixing.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO