Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Alexandru Petrescu, ASF: Pentru a reduce ponderea fondurilor de pensii în lichiditatea bursei este nevoie ca dimensiunea bursei să crească. Vrem să vedem mai multe oferte de listare şi oferte secundare

Alexandru Petrescu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF): În angajamentul nostru pe PNRR avem obligaţia de a avea încă trei pachete aparţinând unor companii de stat pentru a fi listate.

Alexandru Petrescu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF): În angajamentul nostru pe PNRR avem obligaţia de a avea încă trei pachete aparţinând unor companii de stat pentru a fi listate.

Autor: Cristina Bellu

19.11.2024, 07:21 955

Extinderea numărului oferte­lor publice iniţiale (IPO-uri) şi ofer­telor publice secundare (SPO-uri) la Bursa de Valori Bucureşti ar permite companiilor locale să se finanţeze mai eficient, iar investi­torilor să aibă acces la o gamă mai largă de opţiuni. În plus, creşterea bazei de emitenţi şi de investitori ar aduce o mai mare stabilitate, dimi­nuând ponderea fondurilor de pensii în lichiditatea bursei, este de părere Alexandru Petrescu, preşe­dinte, Auto­ritatea de Supraveghere Financiară.

„Pentru a reduce ponderea fon­durilor de pensii în lichiditatea bursei este nevoie ca dimensiunea bursei să crească. Vrem să vedem noi jucători instituţionali în piaţă, să vedem mai multe IPO-uri şi SPO-uri. În angajamentul nostru pe PNRR avem obligaţia de a avea încă trei pachete aparţinând unor companii de stat pentru a fi listate. Avem un sprijin de la 70.000 de euro la 300.000 de euro, în funcţie de AeRO sau piaţa reglementată, sumă neram­bursată, care se atribuie printr-un proces competitiv companiilor care vor să intre în prelistare sau listare“, a spus Alexandru Petrescu la conferinţa ZF Piaţa de capital 2024.

Ponderea tranzacţiilor realizate de cei mai mari investitori ai Bursei de Valori Bucureşti a fost în fiecare lună din primul semestru cuprinsă între 20% şi 30%. În iunie, când tranzacţiile totale cu acţiuni au fost de 2 miliarde de lei, fondurile de pensii Pilon II au asigurat 23%, adică 472 milioane de lei, arată calculele realizate de ZF din platforma desprepensiiprivate.ro şi pe baza preţurilor medii ale companiilor tranzacţionate.

„Există pârghii ca piaţa de capital să crească, dar nu trebuie să stăm doar în ceea ce stat

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
ZF HR TRENDS