Burse - Fonduri mutuale

Bursa americană continuă să scadă dramatic chiar şi după ce BCE, Fed şi Banca Angliei au anunţat stimuli şi pachete în valoare totală de peste 140 miliarde euro; se activează mecanismul de oprire de la tranzacţionare; S&P 500 scade 8%; Dow Jones scade cu peste 9%

Bursa americană continuă să scadă dramatic chiar şi...

Autor: Alex Ciutacu

12.03.2020, 15:56 516

Bursa americană continuă să scadă dramatic chiar şi după Banca Centrală Europeană, FED-ul şi Banca Angliei au anunţat astăzi şi ieri o serie de stimulente şi pachete în valoare totală de peste 140 miliarde euro.

La începutul şedinţei de tranzacţionare a fost activat mecanismul cunoscut drept circuit breaker – care se activează atunci când indicii bursieri majori scad cu mai mult de 7% şi reprezintă o oprire temporară de 15 minute a tranzacţionării.

La reluarea tranzacţionării indicele S&P 500 înregistra o scădere de 8,3%, în timp ce indicele Dow Jones scădea cu 0,2% la începutul şedinţei de tranzacţionare de joi.

În acelaşi timp, indicele Nasdaq a scăzut cu 8,4%.

Măcel dinainte de deschidere

Înainte de deschiderea şedinţei, un alt mecanism s-a activat pe bursă în timpul tranzacţionării pe piaţa contractelor futures.

Contractele futures pe piaţa americană (care arată poziţiile pe care vor să le cumpere investitorii când se va deschide şedinţa de tranzacţionare – n.red), au indicat scăderi rapide pe toţi indicii majori de pe bursa americană, în urma discursului preşedintelui american Donald Trump care nu a reuşit să transmită calmul necesar în piaţă pentru a limita potenţiala încetinire economică generată de coronavirus.

Contractele futures pe indicii Dow Jones Industrial, S&P 500 şi Nasdaq-100 au atins pragul inferior la care se activează mecanismul de oprire de la tranzacţionare – când scăderile sunt mai mari de 5%.

BCE anunţă 120 miliarde euro

Banca Centrală Europeană a anunţat că menţine dobânda principală la 0,00%, dobânda pe credite la 0,25% şi facilitatea la depozite la 0,50%, dar suplimentează programul de relaxare cantitativă şi reduce cerinţele de capital pentru bănci. 

Banca centrală a anunţat măsuri pentru a susţine creditarea şi a extins programul de relaxare cantitativă cu 120 miliarde euro, potrivit datelor CNBC.

Aceste 120 de miliarde euro sunt complementare planului de achiziţie de active de 20 miliarde euro pe lună pus deja în mişcare.

Banca Centrală Europeană va mai introduce şi un program de credite ieftine pentru bănci, încurajându-le să continue creditarea către businessurile mici.

Mai mult, BCE le permite bănilor comerciale să opereze cu un aport de capitaluri proprii mai redus pentru a stimula creditarea în faţa impactului coronavirusului în economie.

Permisiunea de a intra în buffere face parte din măsurile gândite de BCE pentru susţinerea economiei din zona euro, potrivit Bloomberg.

Oficialii europeni se grăbesc să contureze un pachet de stimuli pentru economie pentru a se asigura că băncile vor credita în continuare, în contextul în care pandemia face ravagii în economie şi ameninţă că va majora nivelul de neperformante.

Decizia Băncii Centrale Europene vine la o zi după ce Banca Angliei a decis să reducă dobânda de referinţă şi a introdus o serie de măsuri de urgenţă, printre care reducerea cerinţelor de capital şi iniţierea unui program de creditare pentru companiile mai mici.

De la criza creditului care a avut loc la începutul deceniului, autorităţile de reglementare au impus cerinţe stricte băncilor şi le-au cerut să îşi reducă nivelul de risc şi să îşi consolideze stabilitatea financiară pentru a putea trece prin perioade dificile fără a fi nevoie de banii plătitorilor de taxe care să îi salveze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO