Burse - Fonduri mutuale

Bursa americană, la maxim istoric prin prisma indicelui S&P 500

Bursa americană, la maxim istoric prin prisma indicelui...

Autor: Cristina Bellu

25.08.2020, 12:32 328

Indicele bursier american S&P 500 a consemnat niveluri record în ultimele săptămâni, evoluţie alimentată de măsurile de stimulare fiscale şi monetare fără precedent la nivel mondial, după incidenţa crizei sanitare, dar şi de intensificarea proceselor de digitalizare adoptate de companii, cu impact pozitiv pentru dinamica PIB şi de ameliorarea principalilor indicatori economici.

Astfel, de la minimele din martie până în prezent indicele bursier S&P 500 a consemnat un avans de aproximativ 53%, companiile din sectorul IT&C bifând o creştere de peste 68%, potrivit unei analize a Băncii Transilvania.

Pe de altă parte, companiile din alte sectoare au înregistrat creşteri de doar 48%, dat fiind că incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc au avut impact puternic la nivelul segmentelor din turism şi transport, printre cele mai afectate ramuri de măsurile de distanţare socială.

“Perspectivele de politică monetară din America, persistenţa abordării ultra acomodative cel puţin până în 202 coroborate cu semnalele de intrare a economiei reale în ciclul post-pandemie la jumătatea anului curent exprimă premise favorabile pentru evoluţia bursei americane pe termen mediu”, spune Andrei Rădulescu,  director Analiză Macroecnomică în cadrul Băncii Transilvania.

Scenariul este susţinut de nivelul redus al costurilor reale de finanţare şi de perspectivele de atenuare în intensitate a pandemiei coronavirus. 

Pe de altă parte, analiştii BT atrag atenţia cu privire la faptul că indicatorul de volatilitate pentru indicele bursier S&P 500 încă nu a revenit la nivelul de dinainte de incidenţa pandemiei, iar barometrul PER (price-earnings ratio) indică un nivel ridicat de evaluare pentru indicele S&P 500. 

“În acest context este în creştere probabilitatea incidenţei unor ajustări-realocări între clase de active, în perioada următoare”, concluzionează Andrei Rădulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO