Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Antibiotice Iaşi raportează un profit net de 74 mil. lei în S1/2024, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, la venituri de 380 mil. lei, plus 8%

Bursă: Antibiotice Iaşi raportează un profit net de 74...

Autor: Liviu Popescu

14.08.2024, 09:12 498

Compania de stat Antibiotice Iaşi (ATB) a raportat pentru primul semestru din 2024 un profit net de 74 mil. lei, în urcare cu 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, în timp ce veniturile au urcat cu 8% la 380 mil. lei, potrivit raportului semestrial publicat miercuri la Bursa de Valori.

“Creşterea nivelului veniturilor totale este efectul pozitiv al: extinderii prezenţei Antibiotice S.A. în noi teritorii cu produse care definesc portofoliul strategic; creşterii valorii vânzărilor în segmentul hospital; creşterii valorii vânzărilor într-o structură optimă pe segmentul retail; consolidării vânzării de substanţă activă obţinută pe bază de biotehnologii derivate din Streptomyces noursei pentru uz farmaceutic şi menţinerea poziţiei de lider mondial”, se arată în raportul semestrial al companiei.

Antibiotice Iaşi are o capitalizare bursieră de 2 mld. lei. De la începutul lui 2024 acţiunile s-au apreciat cu 114%. Cheltuielile totale au fost de 301,5 mil. lei, în creştere cu 7,7%.

După natura lor, situaţia veniturilor, a cheltuielilor şi implicit a rezultatului înregistrat se prezintă astfel: venituri din exploatare, în valoare de 376,66 milioane lei, mai mari cu 8,5% comparativ cu valoarea realizată la data de 30.06.2023 de 347,13 milioane lei, datorată majorării valorii vânzărilor de produse realizate pe site-urile proprii şi pe site-uri partenere, potrivit companiei.

În structura veniturilor din exploatare, situaţia indicatorilor se prezintă astfel: cifra de afaceri netă (venituri din contractele cu clienţii) realizată în primele 6 luni ale anului 2024 este în valoare de 350,85 milioane lei.

Comparativ cu valoarea din perioada similară a anului trecut, cifra de afaceri netă este cu 11,07% mai mare, din care: cifra de afaceri netă realizată pe piaţa din România este în valoare de 201,84 milioane lei, cu 2,94% peste nivelul realizat în aceeaşi perioadă a anului anterior, ca urmare a redefinirii modului de lucru cu distribuitorii şi lanţurile naţionale din România, obiectivele principale fiind cota de piaţă aferentă fiecărui produs vândut, corelată strâns cu potenţialul de vânzare al fiecărui produs raportat la segmentul de piaţă hospital, lanţ şi minilanţuri şi farmacii independente; cifra de afaceri netă realizată pe piaţa internaţională este în valoare de 149,01 milioane lei, cu 25% mai mare decât cea înregistrată în perioada similară a anului anterior, efect pozitiv al strategiei de expansiune teritorială a Antibiotice.

Compania menţionează că venituri din proiecte de imobilizări sunt în valoare de 5,68 milioane lei, mai mici cu 13,64% comparativ cu nivelul din perioada similară a anului anterior, fiind în corelaţie cu proiectele cercetare-dezvoltare ajunse în faza de dezvoltare; venituri din modificarea stocurilor de produse finite şi producţie în curs au o valoare de 17,99 milioane lei, efect coroborat al structurii de producţie şi vânzare.

Cheltuieli din exploatare: 297,07 milioane lei, sunt mai mari comparativ cu valoarea din perioada similară a anului precedent (271,94 milioane lei), fiind corelate cu nivelul în creştere al veniturilor. Cheltuieli cu materii prime şi consumabile de 88,98 milioane lei, mai mici cu 0,14% comparativ cu perioada similară a anului anterior, sunt influenţate de structura de fabricaţie mai favorabilă;

“Cheltuieli cu taxa clawback în valoare de 21,15 milioane lei, peste nivelul înregistrat la data de 30.06.2023 de 18,52 milioane lei, este corelată cu nivelul crescut al vânzărilor de medicamente pe piaţa din România. Conform O.U.G. nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, pentru medicamentele cu prescripţie medicală, incluse în programele naţionale de sănătate, cu sau fără contribuţie personală, folosite în tratamentul ambulatoriu pe bază de prescripţie medicală prin farmaciile cu circuit deschis, precum şi pentru cele utilizate în tratamentul spitalicesc, suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii, trimestrial se plăteşte taxa clawback la Bugetul de stat”.​


 

 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24