Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Apetitul mare al investitorilor, pe fondul calendarului de dividende şi a euforiei post-electorale, saltă Bursa de Valori la maximul istoric după o creştere de 13% într-o lună. Cât este emoţie şi cât fundamente?

Elena Uleia, Prime Transaction:  În această perioadă investitorii beneficiază şi de mijloacele necesare pentru a-şi asuma mai mult risc, şi anume noul capital provenit din plata dividendelor.

Elena Uleia, Prime Transaction: În această perioadă investitorii beneficiază şi de mijloacele necesare pentru a-şi asuma mai mult risc, şi anume noul capital provenit din plata dividendelor.

Autor: Liviu Popescu

06.06.2025, 07:00 3810

 Sentimentul pozitiv al investitorilor a revenit odată cu victoria proeuropeanului Nicuşor Dan în alegerile prezidenţiale. De atunci, din 18 mai încoace, indicele BET a crescut cu 12% şi Bucureştiul a recuperat decalajul faţă de bursele externe  Dar – pentru că pe piaţa de capital există întotdeauna un „dar“ – rezultatele financiare din primul trimestru au fost slabe, există riscul ca UE să suspende o parte din fondurile PNRR, iar instabilitatea politică persistă, în contextul negocierilor pentru formarea noului guvern ♦ Aşadar sunt justificate creşterile de acum sau este emoţie în piaţă?

Bursa de Valori Bucureşti a atins un maxim istoric în şedinţa din 5 iunie 2025, susţinută de sezonul dividendelor şi de optimismul investitorilor de după alegeri, într-un context marcat totuşi de incertitudini şi riscuri legate de buget şi fondurile europene.

Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate 20 de companii listate, a urcat joi cu 1,2% la 18.812 de puncte şi a depăşit astfel nivelul înregistrat pe 18 iulie 2024 de 18.750 de puncte. Doar în ultima lună indicele are plus 13%.

Impulsul a venit din calendarul dividendelor aferente lunii iunie, cu ex-date şi plăţi programate la companii precum OMV Petrom, Hidroelectrica şi Banca Transilvania şi un context politic perceput de investitori ca fiind stabil după alegerea unui preşedinte cu orientare proeuropeană, ceea ce a contribuit la o revigorarea apetitului pentru risc.

„Creşterea de joi este în tonul creşterilor din ultimele săptămâni. Având un context politic care favorizează încrederea investitorilor, este clar că apetitul la risc a revenit în piaţă. În plus, în această perioadă investitorii beneficiază şi de mijloacele necesare pentru a-şi asuma mai mult risc, şi anume noul capital provenit din plata dividendelor“, spune Elena Uleia, broker al Prime Transaction.

Şi ieri Banca Transilvania a fost cea mai tranzacţionată acţiune: aproximativ 40 mil. lei, adică aproape jumătate din total. Acţiunile băncii au închis la 32,24 lei, în urcare cu 1,9% şi la o capitalizare de 29,4 mld. lei.

Al doilea cel mai lichid emitent a fost Electrica (10 mil. lei), urmat de Hidroelectrica (8,6 mil. lei). Creşteri importante au fost la TTS (10% - fără anunţuri din partea companiei), Antibiotice Iaşi (6% - după ce a câştigat o licitaţie în Marea Britanie), MedLife (4,5% - pe fondul unui preţ ţintă în creştere dat de Erste).

Potrivit lui Marcel Murgoci, director de operaţiuni la Estinvest, contextul rămâne totuşi delicat.

„De câteva zile bursa a intrat pe un trend crescător, unii emitenţi atingând maxime istorice. Se întâmplă acest lucru în condiţiile în care apar ştiri cu privire la posibilitatea ca UE să suspende o parte din plăţile din fonduri PNRR, cu privire la eforturile făcute de instituţiile statului pentru diminuarea deficitului bugetar, cu privire la negocierile delicate între partide pentru formarea noului guvern. în tot acest iureş al pieţei, TLV rămâne în poziţia de lider din punctul de vedere al lichidităţii, confirmând statutul de favorită în portofoliile multor investitori“, explică Murgoci.

Pe termen scurt, traiectoria bursei ar putea fi influenţată de încheierea sezonului de dividende şi de clarificarea aspectelor fiscale şi politice care planează asupra economiei. Evoluţiile recente sunt, totuşi, o recuperare a decalajului faţă de alte pieţe din regiune.

„După disiparea incertitudinilor legate de alegerile prezidenţiale, observăm o schimbare clară în sentimentul pieţei, care a devenit semnificativ mai optimist în ultimele trei săptămâni. Bursa locală începe să recupereze decalajul faţă de celelalte pieţe europene, care înregistraseră deja creşteri de două cifre, în timp ce piaţa noastră rămăsese până recent la niveluri similare cu cele de la începutul anului. în acest context, acţiunile Băncii Transilvania captează cel mai mare interes, înregistrând o apreciere de aproximativ 20% în ultima lună, susţinută de un volum tranzacţionat de peste 130 de milioane de euro“, subliniază Radu Cojoc, broker al Goldring.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels