Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Apple a depăşit pentru scurt timp Microsoft şi a devenit cea mai valoroasă companie după ce şi-a dezvăluit planurile legate de AI

Bursă. Apple a depăşit pentru scurt timp Microsoft şi...

Autor: Tibi Oprea

13.06.2024, 14:30 143

Apple (AAPL) a depăşit pentru scurt timp Microsoft (MSFT) în şedinţa de miercuri pentru a deveni cea mai valoroasă companie din lume, după ce a anunţat că se lansează în domeniul inteligenţei artificiale în timpul conferinţei dezvoltatorilor de luni.

Apple avea o capitalizare bursieră de 3.300 de miliarde de dolari în jurul orei 10:45, ora Europei Centrale, depăşind astfel capitalizarea bursieră a Microsoft, de 3.200 de miliarde de dolari. Totuşi, acest lucru nu s-a menţinut până la închidere, Microsoft terminând în frunte la închiderea şedinţei.

După ce au digerat planurile expansive ale Apple privind inteligenţa artificială în întreaga sa familie de dispozitive, investitorii au făcut ca acţiunile să urce marţi cu peste 7%, atingând un nivel record. Acest entuziasm a continuat şi în şedinţa de miercuri, acţiunile crescând cu încă 2,8%.

Apple a anunţat că va introduce tehnologia de inteligenţă artificială generativă în aplicaţiile sale native şi în cele mai recente dispozitive ale sale, cu funcţii care variază de la tehnologia de asistenţă la scriere până la emoticoane generate de inteligenţa artificială generativă.

Analiştii de la Morgan Stanley, Evercore şi Bank of America au afirmat în notele adresate investitorilor în această săptămână că noile funcţii de inteligenţă artificială ale Apple, denumite Apple Intelligence, vor determina utilizatorii să cumpere noi iPhone-uri.

"Restrângerea Apple Intelligence la iPhone-urile vândute în ultimul an sporeşte convingerea noastră că AI poate contribui la demararea unui superciclu iPhone", au scris analiştii de la Evercore.

Există o bătălie pentru vârf. Microsoft a depăşit capitalizarea de piaţă a Apple la începutul acestui an. La începutul acestei luni, Nvidia a depăşit Apple şi a devenit pentru scurt timp a doua cea mai valoroasă companie publică din SUA.

Microsoft va fi, de asemenea, probabil un beneficiar al ambiţiilor Apple în materie de inteligenţă artificială. Producătorul iPhone a anunţat că va include modelele OpenAI pentru limbi străine mari ca funcţie disponibilă pentru utilizatorii săi, urmând ca în timp să apară şi alte modele.

Microsoft este unul dintre cei mai mari investitori ai OpenAI, iar serviciile sale de cloud Azure au cunoscut o creştere recentă alimentată de adoptarea pe scară largă a modelelor OpenAI.