Burse - Fonduri mutuale

Bursa are primul indice de total return

Bursa are primul indice de total return

Autor: Roxana Pricop

23.09.2014, 00:07 1170

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) are un nou indice bursier care va ţine cont de evoluţia acţiunilor din indicele BET, principala referinţă a pieţei de acţiuni, şi de dividendele plătite de companiile din BET. Managerii de fonduri mutuale spun că un astfel de indice va fi extrem de greu de bătut.

Din indicele BET-Total Return fac parte acţiunile celor mai lichide zece companii (Fondul Proprietatea, Petrom, Rom­gaz, Banca Transilvania, BRD, Electrica, Transgaz, Transelec­trica, Nuclearelectrica şi BVB). La evoluţia celor zece acţiuni vor fi adăugate şi dividendele aprobate de companii, prezumţia fiind că dividendele sunt reinvestite în acţiuni.

„Dividendul plătit de o companie joacă un rol important în luarea deciziei de investiţii. Randamentul mediu adus de dividendele companilor din BET este de circa 6%, mult peste media de 2-3% de pe pieţele mature de capital“, a spus Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

În ultimii doi ani, indicele BET a crescut cu 45%, fără a lua în calcul dividendele plătite de companiile din componenţă. La creşterea de 45% se adaugă aportul dividendelor, respectiv un plus de circa 7%. Rezultă un randament total (total return) de 52% adus de acţiunile şi dividendele companiilor din indicele BET. Un depozit la bancă ar fi adus în ultimii doi ani un randament de circa 9%.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- ce spune Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, despre noul indice şi randamentele dividendelor pe bursă 

- opinia lui Horia Braun, directorul general al ING Investment Management, despre indicele BET Total Return

-declaraţia preşedintelui societăţii de administrare Certinvest despre noul indice 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24