Burse - Fonduri mutuale

Bursă: AROBS, cea mai mare companie de tehnologie de la BVB, cumpără integral SVT Electronics, dezvoltator local de soluţii digitale pentru tahografe, cu afaceri de 11 mil. lei

Voicu Oprean, fondator şi CEO AROBS

Voicu Oprean, fondator şi CEO AROBS

Autor: Cristina Bellu

11.03.2025, 09:32 4686

AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori Bucureşti, a preluat integral dezvoltatorul de soluţii electronice pentru industria transporturilor SVT Electronics din Târgu-Mureş, cu afaceri de 11 mil. lei în 2024 şi profit de 4,5 mil. lei.

Fondată în 2006 de cinci antreprenori români, SVT Electronics numără astăzi peste 20 de specialişti care dezvoltă şi produc soluţii electronice integrate pentru gestionarea datelor tahografului digital, esenţiale pentru companiile active în sectoarele de transport şi logistică

„Într-o lume în care mobilitatea şi eficienţa sunt esenţiale, integrarea SVT Electronics în Grupul AROBS ne permite să ne extindem oferta de soluţii inovatoare complexe pentru management de flotă, transport şi logistică. Această achiziţie marchează un nou pas în direcţia noastră strategică de a investi în soluţii tehnologice avansate, cu scopul de a ne accelera creşterea pe piaţa de telematics în Europa. Credem că expertiza SVT Electronics în dezvoltarea de echipamente de colectare a datelor tahograf, precum şi platforma lor digitală de analiză a acestora, vor aduce valoare semnificativă ecosistemului AROBS”, a declarat Voicu Oprean, fondator şi CEO AROBS.

Pe lângă soluţiile pentru gestionarea datelor tahograf, compania furnizează soluţii telematice pentru monitorizarea flotelor. Portofoliul său include Tacho2Safe şi Tacho5Safe, dispozitive pentru descărcarea manuală a datelor din tahograf, TachoSafe Remote Download (RDU) pentru descărcarea automată la distanţă a datelor, precum şi TachoSafe Web, o platformă digitala pentru analiza datelor tahograf, raportare şi conformitate cu legislaţia europeană.

Până în prezent, pe piaţă au fost introduse peste 120.000 de dispozitive de descărcare manuală şi offline TachoSafe, precum şi mai mult de 19.000 de dispozitive de descărcare de la distanţă care împreună cu platforma TachoSafe Web, bazată pe tehnologia SAAS, gestionează lunar datele a peste 19.000 de vehicule şi 23.000 de carduri de şofer.

„Privim această tranzacţie ca pe un nou pas strategic, care ne permite să răspundem mai bine cerinţelor în continuă schimbare ale pieţei şi să oferim o valoare adăugată mai mare clienţilor noştri, prin expertiza şi resursele combinate ale ambelor companii.”, spune Tibor Sajgó, CEO al SVT Electronics.

Din partea AROBS, tranzacţia a fost facilitată de casa de avocatură Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu (RTPR) în calitate de consilier juridic şi de TS Partners pentru due diligence financiar. Din partea SVT Electronics, tranzacţia a fost facilitată de casa de avocatură Rădulescu & Muşoi.

Produsele SVT Electronics sunt utilizate pe scară largă în Europa, cu o reţea de distribuţie care acoperă 80% din ţările din UE, dar şi pe alte pieţe non-UE, oferind o interfaţă intuitivă şi funcţionalităţi avansate pentru monitorizarea timpilor de condus şi odihnă, asigurarea conformităţii cu legislaţia şi optimizarea managementului flotelor, alinierea la cerinţele EU Mobility Package, spun reprezentanţii companiei.

„Integrarea soluţiilor SVT, alături de cele mai recente dezvoltări în domeniul e-Transport, Rutare şi Optimizare şi serviciile automate de plată a taxelor de drum, face parte din strategia TrackGPS de a oferi managerilor de transport de mărfuri intern şi internaţional soluţii de încredere pentru asigurarea conformităţii cu legislaţia în vigoare atât la nivel local, cât şi la nivel european”, a declarat Ovidiu Bojan, director executiv, linia de business produse software, Management de Flotă.

Managementul SVT Electronics va continua să fie asigurat de echipa actuală, garantând astfel o tranziţie lină şi continuitatea serviciilor oferite. Rezultatele financiare ale SVT Electronics vor fi incluse în situaţiile financiare consolidate ale AROBS odată cu finalizarea tranzacţiei, care este supusă îndeplinirii anumitor condiţii şi aprobării de către autorităţile de reglementare.

Produsele Optimoo, SVTech şi TSense, deţinute anterior de SVT Electronics, nu vor face obiectul tranzacţiei şi vor fi transferate către entităţi distincte până la data finalizării acesteia, urmând să fie gestionate independent.

Aceasta este prima tranzacţie efectuată de AROBS după majorarea de capital finalizată în iulie 2024, prin care grupul a atras 28,7 milioane de euro pentru a susţine strategia de creştere prin achiziţii şi expansiune internaţională. În ceea ce priveşte achiziţiile făcute pentru dezvoltarea diviziei de Telematics, este a 5-a realizată în perioada 2018-2025, după SasFleet România (2018), Skyshield Ungaria (2018), CDS GPS România şi AROBS TrackGPS Moldova în 2023.

 
 
 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels