AROBS Transilvania Software (simbol bursier AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori Bucureşti, a raportat o cifră de afaceri de 105 milioane de lei la nivel consolidat în primele trei luni din 2024, în scădere cu 5% faţă de primul trimestru din 2023, EBITDA normalizată de 20,6 milioane de lei şi un profit net normalizat de 11,7 milioane de lei, minus 29,4%.
„Primul trimestru al anului a continuat să fie dificil pentru industria globală de IT, reflectând tendinţa companiilor de a se axa pe optimizări operaţionale şi limitări de bugete pentru proiectele de dezvoltare software şi amânarea lansărilor de noi proiecte. Totuşi, într-un context volatil, incert, complex şi ambiguu al vremurilor - VUCA, suntem motivaţi să rămânem perseverenţi şi să ne concentrăm pe oportunităţi de creştere şi de dezvoltare a liniilor noastre de business. În ciuda provocărilor, am menţinut un nivel constant al veniturilor din segmentul de servicii software, iar veniturile din produsele software au fost în creştere. Zona de scădere a venit din întârzierea lansării unor proiecte din zona de sisteme integrate. Suntem încrezători ca putem atinge obiectivele pe care ni le dorim şi pe care ni le-am asumat prin bugetul de venituri şi cheltuieli, precum şi cele pe termen mediu şi lung. Credem în continuare că strategia noastră de creştere va da rezultate, fiind bazată pe apropiere şi mai mare de clienţi din SUA şi Europa şi de centrele tehnologice globale, pe concentrarea pe tehnologii embedded, cybersecurity şi R&D, dar şi pe intensificarea integrării companiilor care ni s-au alăturat în ultimii doi ani şi jumătate”, spune Voicu Oprean, fondator şi CEO al AROBS.
În ceea ce priveşte cifra de afaceri la nivel consolidat, în primul trimestru din 2024, veniturile din serviciile software s-au menţinut la aproape acelaşi nivel cu cele din primele trei luni din 2023, acestea având o contribuţie de 82% la cifra de afaceri, respectiv 86,4 milioane de lei, iar segmentul de produse software a înregistrat o majorare cu 14%, pe fondul atragerii de noi clienţi, contribuţia acestuia la cifra de afaceri fiind de 17%, 16 milioane de lei.
De asemenea, cea de-a treia linie de business, segmentul de sisteme integrate, a avut o contribuţie de 1% la cifra de afaceri, generând venituri de 0,4 milioane de lei în primele trei luni din 2024. Acest segment de business se axează pe implementarea serviciilor hardware şi software pentru sectorul public.
„Primul trimestru din 2024 a continuat să fie marcat de provocări. Cifra de afaceri aferentă segmentelor de servicii software şi produse software a înregistrat, cumulat, o creştere de 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cu toate acestea, la nivelul diviziei de sisteme integrate a fost înregistrată o scădere semnificativă comparativ cu primul trimestru din 2023, determinată de sezonalitatea şi tipul de contracte câştigate în urma ofertelor publice la care participăm prin intermediul acestei divizii. Prin urmare, acest lucru a condus la diminuarea cu 5% a cifrei de afaceri la nivel de grup în primele trei luni ale anului, comparativ cu primul trimestru din 2023”, spune Bogdan Ciungradi, CFO al AROBS.
În ceea ce priveşte contribuţia companiilor achiziţionate de către AROBS începând cu anul 2023, în primul trimestru din 2024, la nivelul cifrei de afaceri a segmentului de servicii software, acestea au contribuit cu 7,2 milioane de lei, o creştere semnificativă comparativ cu 1,4 milioane de lei în primul trimestru din 2023. În ceea ce priveşte divizia de produse software, companiile care s-au alăturat grupului din 2023 au contribuit cu 1,5 milioane de lei la cifra de afaceri aferentă acestui segment.
Perspectiva strategică a AROBS este bazată pe extinderea organică în pieţele din Uniunea Europeană şi SUA, printr-o apropiere şi mai mare de clienţi şi de centrele tehnologice globale, pe fructificarea de noi oportunităţi în tehnologiile embedded non-automotive, şi în domeniul securităţii cibernetice. Compania doreşte să îşi consolideze poziţia ca partener de selecţie în R&D pentru parteneri globali în proiecte complexe de Embedded (Automotive, Aerospaţial, Maritim, Medical Devices), Clinical Trials, IoT, Travel, Enterprise Solutions, Fintech şi Intelligent Automation.
O altă activitate extrem de importantă pentru AROBS este continuarea procesului de integrare a entităţilor din grup, proces care în unele cazuri va include şi absorbţia entităţilor achiziţionate, pentru a simplifica structura Grupului, pentru a uşura operaţiunile între companii, şi mai ales pentru reducerea costurilor şi a funcţiilor redundante, şi maximizarea sinergiilor.
În ceea ce priveşte activitatea de M&A, AROBS va continua procesul de achiziţii, prin examinarea extrem de atentă a oportunităţilor prezente, concentrându-se pe sinergii, complementaritate şi rezultate solide ale potenţialelor achiziţii. În acest scop, pe termen mediu şi lung, Grupul are în vedere folosirea de rezerve proprii şi obţinerea de finanţări din surse specifice pieţei de capital.
Având la bază această strategie, conducerea menţine bugetul de venituri şi cheltuieli, unul prudent, aprobat de către acţionari în cadrul AGA anuale de la finalul lunii aprilie 2024, care vizează atingerea unei cifre de afaceri consolidate de 494,9 milioane de lei, EBITDA normalizată de 92,9 milioane de lei şi un profit net normalizat de 48,8 milioane de lei.
AROBS Transilvania Software este listată pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti şi are o capitalizare de 775,5 mil. lei. Acţiunile AROBS înregistrează o scădere de 5,7% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 37,4 mil. lei, arată datele BVB.