Burse - Fonduri mutuale

Bursa atârnă de un fir de păr: BET-ul e la un pas de a şterge aprecierile ultimilor doi ani

Autor: Roxana Pricop, Adrian Cojocar

12.08.2011, 00:00 929

Bursa de la Bucureşti a reintrat joi în zodia ursului, principalii indici afişând scăderi şi apropiindu-se de minimele din mai 2010. Odată sparte minimele din mai 2010, se şterg câştigurile din ultimul an şi jumătate.

După mini-raliul de miercuri cu creşteri de 3%, indicii bursieri au revenit pe scădere în şedinţa de joi, în ton cu pieţele europene care s-au corectat din cauza acţiunilor băncilor germane, franceze şi italiene penalizate de investitori pentru expunerea pe da-toriile Greciei.

La finele şedinţei, principalul indice al Bursei de la Bucureşti afişa o pierdere de 1,85%, indicele BET-FI un minus de 1,31%, iar indicele companiilor energetice afişa o stagnare de 0,1%.

Indicele BET a închis şedinţa de joi la nivelul de 4.473,23 puncte, apropiat de nivelul minim de 4.365,99 puncte înregistrat pe 25 mai 2010, când BET-ul a pierdut 11% într-o singură zi. Dacă corecţiile vor continua şi indicele BET va scădea cu încă 2,4%, indicele ar putea sparge pragul suport de 4.365,99 puncte şi astfel se vor şterge creşterile înregistrate de piaţa de acţiuni în ultimul an şi jumătate. Indicele BET-FI a încheiat şedinţa de joi la 17.017,09 puncte, sub minimul din mai 2010 de 18.008,26 puncte. Acţiunile băncilor au fost de departe cele mai vulnerabile în şedinţa de joi. Titlurile BRD, bancă controlată de grupul francez Société Générale, ale cărui acţiuni sunt listate la Bursa din Paris şi care afişau ieri o scădere şi de 8%, au scăzut cu 6%, pierdere pe care au recuperat-o la sfârşitul şedinţei. Şi acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu până la 5%.

Rulajele s-au menţinut ridicate pe Bursa de la Bucureşti, investitorii tranzacţionând acţiuni de 22,3 mil. euro. "Astăzi (11 august - n. red.) lucrurile s-au mai temperat şi este posibil ca piaţa să aibă un suport aici în preajma minimelor atinse anul trecut în luna mai. Dacă volatilitatea se va reduce, investitorii care stau acum pe margine vor reintra pe piaţă şi, dacă nu mai apar ştiri negative, aceste lucruri pot crea premisele revenirii pe termen scurt. Nu spun însă că scăderile s-au terminat. Piaţa este slăbită, dar încearcă să se liniştească", a spus Mihai Piscan, broker la EFG Eurobank.

Adrian Lupşan, directorul general adjunct al societăţii de brokeraj Intercapital Invest, explică cum au tranzacţionat în aceste ultime zile investitorii, care nu au ţinut cont nici de fundamente şi nici de raţiune. "Peste 80% din clienţii care au tranzacţionat în ultimele zile sunt speculatori. Acţiunile celor cinci SIF-uri şi cele ale Fondului Proprietatea sunt cele mai fierbinţi pentru aceştia. Cei care au în sânge microbul bursier şi pot intui direcţia în care se îndreaptă piaţa au câştigat şi un profit de 10-12% în ultimele 48 de ore. Aceştia fac şi două intra-day-uri în aceeaşi zi. Mai exact, cumpără acţiuni la un anumit emitent la ora 10.00, aşteaptă ca acţiunea să îşi revină, iar la ora 12.00 vând respectivul emitent şi intră pe o altă acţiune care nu a recuperat la fel de mult, dar pe care o vând spre finalul şedinţei. Ultimele zile au fost de coşmar, au venit informaţii contradictorii din toate direcţiile, iar comportamentul investitorilor nu a avut nimic raţional, ci a fost haotic", a comentat el.

Lupşan a adăugat că "cu adevărat interesantă va fi şedinţa de marţi, 16 august, având în vedere că luni, 15 august, Bursa de la Bucureşti va avea ringul bursier închis, însă pieţele din Vest vor fi deschise. Marţi vom avea fie creşteri foarte mari la Bucureşti, fie volatilitate extremă".

"Tranzacţiile sunt la niveluri foarte bune, speculatorii se simt perfect. Eu aş recomanda o aşteptare pentru investitorii de portofoliu. Creşteri şi scăderi de 500 de puncte pe indicele american Dow Jones într-o şedinţă pot avea loc oricând. Din investitorii puţini pe care-i mai avem pe bursă cred că 10%-20% vor renunţa după agitaţia de acum. Este foarte frustrant să fii investitor pe bursă pentru că vedem date foarte bune la companiile care raportează rezultate în aceste zile, dar bursa înregistrează scăderi şi de 3-4 ori mai mari decât cele de pe pieţele externe. Cred că acest lucru se întâmplă din cauza adâncimii mici a bursei, în sensul că nu sunt ordine pe mai multe niveluri de preţ şi poate şi din cauza lipsei tranzacţiilor de vânzare în lipsă", a spus Adrian Ceucă, director departamentului clienţi în cadrul Broker Cluj.

Despre raportările financiare ale companiilor ignorate de investitorii locali vorbeşte şi Adriana Marin, şefa departamentului de analiză al firmei de brokeraj UniCredit CA IB Securities.

"Singura certitudine acum este nervozitatea extremă. La Bucureşti suntem în plin sezon de raportări financiare, iar rezultatele financiare ale companiilor arată o îmbunătăţire a situaţiei. Cu toate acestea, fundamentele nu contează pentru investitorii locali. Pe bursele din Germania şi Franţa asistăm la corecţii ample alimentate de acţiunile băncilor care plătesc acum pentru că au investit în obligaţiuni ale Greciei. Aceste corecţii contaminează şi Bursa de la Bucureşti."

Petrom (SNP), cea mai mare companie locală, a anunţat miercuri o creştere de 26% a profitului pe T2, însă acţiunile au scăzut cu 2% joi. Acţiunile combinatului Azomureş (AZO), cu profituri record în primul semestru, au pierdut 1% joi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO