♦ Acţiunile vest-europene au pierdut în medie 7,3% în câteva şedinţe cu volatilitate extrem de ridicată ♦ Pe de altă parte, revenirea BVB a avut loc în contextul în care companiile listate se află în plin sezon de propuneri de distribuiri de dividende ♦ Astfel, „scăderea a fost de bun augur pentru cei care au planuri pe termen lung“, spune un investitor.
Pe fondul volatilităţii care a acaparat pieţele externe de capital în urma taxelor vamale anunţate de Donald Trump în aşa-zisa „Zi a Eliberării“, Bursa de Valori Bucureşti a scăzut cu 2,9% prin prisma indicelui de referinţă BET, în condiţiile în care dinamicile şedinţelor au variat între minus 3% şi plus 3,5%.
Asemenea altor burse, piaţa locală a recuperat parţial din pierderi după ce preşedintele american s-a răzgândit pe ultima sută de metri – cu excepţia tarifelor aplicate Chinei. Totuşi, în cazul Bursei de la Bucureşti se poate observa o scădere mai mică în intervalul analizat, adică 2-11 aprilie. De ce s-a dovedit piaţa locală mai rezilientă?
„Investitorii de retail stau în expectativă, dovadă fiind şi lichiditatea bursieră redusă din acest an. Piaţa locală a fost ferită de o reacţie extrem de virulentă, de tipul celor întâlnite pe pieţele unde lichiditatea bursieră şi valorile tranzacţionate de investitorii de retail sunt mai mari. Structura pieţei locale dominată de investitorii instituţionali de calibru, de tipul fondurilor de pensii, asigură o stabilitate bună, aceasta caracteristică fiind dovedită şi de această dată“, spune Alin Brendea, analist bursier la Prime Transaction.