Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Bittnet Systems, pierderi de 4,2 mil. lei în prima jumătate din 2024. Venituri de 176 mil. lei

Bursă: Bittnet Systems, pierderi de 4,2 mil. lei în...

Autor: Liviu Popescu

30.08.2024, 18:38 614

Bittnet Systems (BNET), prima companie din IT listată la Bursa de Valori, în primăvara lui 2015, a raportat pentru prima jumătate din 2024 pierderi de 4,2 mil. lei, comparativ cu un rezultat negativ de 5,4 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2023, în timp ce veniturile s-au majorat cu 20,7% la 176 mil. lei. EBITDA a fost de 8,5 mil. lei, în creştere substanţială faţă de aceeaşi perioadă din 2023, potrivit raportului semestrial. Compania are o capitalizare de 121 mil. lei după o scădere de 30% a acţiunilor de la începutul anului 2024.

“Rezultatul operaţional al Grupului este de 3,34 milioane lei, faţă de o pierdere operaţională de aproape 1 milion de lei generată în S1 anul trecut. Rezultatul financiar este puternic influenţat de ajustarile non-cash din reevaluarea detinerilor noastre minoritare (mark to market) în acţiunile listate, care se reevalueaza trimestrial pe baza cotaţiilor de piaţa. Această reevaluare a reprezentat o ajustare negativă cu impact la Semestrul 1 de 3,2 milioane lei (în special din cauza evoluţiei negative a acţiunilor CODE). Alături de ajustarea non-cash pentru programul SOP, precum si de alte cheltuieli financiare generate de activitatea curentă, au condus ca rezultatul brut să fie o pierdere de 3,4 milioane lei (pierdere brută redusă cu aprox. 2 milioane lei vs rezultatul de la S1 2023)”.

Ca parte din strategia grupului anunţată la începutul acestui an, Bittnet spune că a continuat să se axeze pe proiectele cu o componentă de servicii mai mare.

“Astfel, veniturile din prestarea de servicii au crescut în primul semestru până la 46 milioane lei (Ă29,5% vs S1 2023). Vânzărilor de servicii li se adaugă veniturile din vanzarea de marfuri care au înregistrat de asemenea o evoluţie pozitivă (Ă17,8% vs S1 2024). Astfel, cifra de afaceri consolidată la nivelul grupului a crescut până la 176 milioane lei la S1 2024 (Ă20% vs perioada similara a anului trecut)”Ca să oferim o perspectivă “vizuala” asupra creşterii grupului Bittnet, cifra de afaceri consolidată înregistrată în primul semestru din 2024 reprezintă aprox. 90% din întreaga cifra consolidată a anului 2022. Elementul cel mai important în analiza secventială a vânzărilor este creşterea continuă a serviciilor prestate de grup – ca vector pentru creşterea profitabilităţii în următorii ani – acestea au crescut mai repede decat creşterea cifrei de afaceri şi mai repede decat veniturile din vânzarea de mărfuri. Reamintim tipicul proiectelor, în special în pilonul de Digital infrastructure ale cărui venituri reprezinta statistic 85% din veniturile consolidate – acolo unde proiectele sunt concepute din vânzarea de echipamente de infrastructuri IT complexe la care se adauga componenta de servicii proprii din partea companiilor din cluster”.

La finalul Semestrului 1 2024, Grupul avea contractate împrumuturi de investiţii (pe termen lung) şi pentru finanţarea activităţii curente/de working capital (pe termen scurt) de 28,6 milioane lei – faţă de 36,5 milioane lei la S1 2023 – credite de la principalele instituţii de credit din România.

Dintre acestea, aproximativ 15 milioane lei reprezentau credite de investiţii contractate de la ProCredit Bank şi Banca Transilvania pentru finanţarea proiectelor de M&A semnate în ultimii ani, cu Top Tech şi 2Net Computer precum şi cu Dataware. În afara celor 2 credite de investiţii, Grupul mai are disponibile produse de creditare de tipul revolving-overdraft pentru finanţarea capitalului de lucru, în monedă naţională, contractate de la Banca Transilvania, ProCredit Bank, BRD, Raiffeisen, Unicredit Bank dar şi plafoane non-cash pentru emiterea de scrisori de garanţie bancară pentru a nu imobiliza cash propriu în acest tip de instrumente.​