Producătorul de îmbrăcăminte Braiconf din Brăila (simbol bursier BRCR) a convocat acţionarii în data de 25 aprilie 2025 pentru discuta un proiect de reconversie urbană a imobilelor din Brăila, strada Şcolilor 53 şi obţinerea unei finanţări de maximum 10 mil. euro pentru acest proiect, potrivit convocatorului publicat la Bursa de Valori Bucureşti.
„Aprobarea obţinerii unei finanţări în cuantum de pana la 10.000.000 Euro (zece milioane euro), necesară pentru implementarea proiectului de reconversie urbană a imobilelor aparţinând Braiconf SA, finanţare care va putea fi contractată prin intermediul uneia sau mai multor surse, incluzând dar fără a se limita la: instituţii bancare, instituţii financiare nebancare, investitori privaţi, fonduri de investiţii, împrumuturi acordate de entităţi juridice sau persoane fizice, precum şi orice alte surse de finanţare interne sau externe, fără restricţii de acces la capital”, se arată în convocator.
În aceeaşi zi, acţionarii vor vota situaţiile financiare anuale pe 2024, bugetul de venituri şi cheltuieli şi programul de investiţii pentru 2025.
„Braiconf Plaza reprezintă cel mai ambiţios proiect de reconversie urbană din Brăila, transformând un fost sit industrial într-un hub modern multifuncţional. Situat în cea mai bună zonă a oraşului, cu deschidere la trei străzi principale, acest proiect va redefini standardele de dezvoltare urbană din regiune. Cu o suprafaţă totală GLA de 26.294 mp, Braiconf Plaza va deveni un punct de referinţă pentru viaţa comercială, culturală şi socială a oraşului”, notează compania într-o prezentare.
Braiconf Plaza include cinci componente esenţiale: zona comercială – magazine de modă, electronice, electrocasnice, hypermarket, restaurante, cafenele, librărie, ceainărie; zona de servicii şi sănătate – clinici medicale, farmacie, optică medicală, notariat, bancă, sală de sport, centru de înfrumuseţare, curăţătorie haine; zona rezidenţială şi aparthotel – locuinţe premium şi unităţi aparthotel pentru investitori şi turişti; zona de birouri – spaţii de lucru moderne pentru antreprenori şi companii; zona industrială – unităţi de producţie pentru confecţii textile, păstrând tradiţia Braiconf.
În plus, proiectul va include pista de alergare semi-olimpică, galerie de artă şi muzeu, florărie, loc de joacă, spaţii verzi, acoperişuri grădină şi curţi interioare, panouri solare şi staţii de încărcare pentru maşini electrice, climatizare geotermală, faţade oglindă încălzite, precum şi piaţă deschisă pentru evenimente locale.
Braiconf a încheiat anul 2024 cu venituri de 18,5 milioane de lei, în scădere cu 35% faţă de rezultatul obţinut în 2023. Compania a trecut pe pierdere de 489.385 lei în 2024, după un profit net de 229.362 în anul precedent, în timp ce cheltuielile de exploatare s-au redus cu 33% la 17,2 milioane de lei.
La finele anului trecut, Braiconf a anunţat că relansează magazinul online odată cu extinderea portofoliului, dedicat până acum bărbaţilor, cu produse pentru femei şi întreaga familie. Anterior, compania a cerut Guvernului să intervină pentru salvarea industriei textile din România, un „sector de tradiţie, dar care merge către dispariţie”.
Compania este evaluată de investitori la 16,7 mil. lei şi este controlată în proporţie de 50,8% de Industries Benjamin, în timp ce Electroargeş deţine 22,5%, iar Ştefan-Alexandru Toderiţă are 10,6%. Acţiunile BRCR se tranzacţionează în creştere cu 14,5% de la începutul anului, pe tranzacţii de 77.000 de lei, arată datele BVB.