Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti versus Bursa de la Varşovia prin prisma numărului de listări, lichiditate, evoluţie indici. "Bursa din Varşovia este în faţă la aducerea de noi emitenţi - deşi diferenţa s-a diminuat anul acesta - şi mai ales la capitolul lichiditate"

Bursa de la Bucureşti versus Bursa de la Varşovia prin...

Autor: Roxana Rosu

02.09.2021, 16:31 477

Indicele BET al Bursei de la Bucureşti a crescut în acest an cu 25,5%, în timp ce indicele WIG20 al bursei de la Varşovia a avut un plus de 19,3%, dar la capitolul listări polonezii stau mai bine, cu 25 de companii intrate pe bursă faţă de 17 în România, arată o analiză realizată de XTB.

Totuşi, numărul de listări a ajuns în acest an  la o cotă fără precedent de la perioada de formare a bursei în România, cu 15 listări pe piaţa Aero şi două pe piaţa principală.

În acelaşi timp, în Polonia până în august fuseseră înregistrate 16 listări pe segmentul de creştere (similar cu Aero) şi 9 noi nume pe piaţa principală. Potrivit estimărilor CEO-ului Bursei de la Varşovia, ar fi aşteptate încă 20 de nume noi, până la finalul anului.

Numărul de investitori pe piaţa românească de capital a crescut la 70.756 la jumătatea anului, de la 65.637 la început de 2021.

Între companiile cele mai performante de la începutul anului se află pe primele poziţii Teraplast, cu un avans de 172.6%, Nuclearelectrica cu 66.9% şi SIF Muntenia cu 64.7%.

Pentru ultimele 12 luni, procentele şi lista se modifică: Teraplast conduce, cu un randament de nivel înalt (amintind de unele companii de tehnologie din SUA) de 230.8%, urmată de Medlife, cu 177.7% şi SIF Muntenia cu 82.4%.

Pe lângă indicele principal, care a urcat cu 25,5% din ianuarie până în septembrie, BET-TR, care include dividendele, a avut un plus de 31%. În plus, raportat la septembrie 2020, avansul e şi mai impresionant: 36.5% pentru BET şi 44.1% pentru BET-TR.

Potrivit analiştilor, interesul investitorilor a fost susţinut şi pe canalul instituţional şi pe cel de retail, într-un mediu cu lichiditate globală abundentă, şi în care anticiparea şi apoi redeschiderea efectivă a societăţii a permis o revitalizare a activităţii economice.

În Polonia, companiile care au tras în sus indicele principal sunt, în ordinea performanţei, Bank Polska (Pekao) cu 75.8%, LPP (companie de producţie şi distribuţie îmbrăcăminte) cu 67.7% şi JSW (minerit cărbune) cu 67.2%.

Segmentul de IT a fost ca o piatră de moară pentru indice, faimosul CD Projekt nereuşind să recupereze după seria de dezamăgiri, şi înregistrând o scădere de 32.2% anul acesta, în timp ce Allegro, companie de comerţ electronic este pe minus 14.7% anul acesta, deşi în recuperare de aproape 50% faţă de minimele atinse în mai.

Totuşi, Bursa din Varşovia este în faţă la capitolul lichidităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO