Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Cătălin Niţu, fost director al Transelectrica, dat afară înainte de termen, a obţinut la Centrul de Arbitraj de la Viena compensaţii de 1,9 milioane de lei de la compania de stat

Bursă. Cătălin Niţu, fost director al Transelectrica,...

Autor: Eduard Ivanovici

01.11.2024, 17:09 243

Operatorul sistemului energetic naţional Transelectrica (simbol bursier TEL) a informat vineri piaţa de capital că, în urma soluţionării cererii de arbitraj dintre companie şi Cătălin Niţu, Centrul de Arbitraj de la Viena a decis plata sumei de 1,9 milioane de lei fostului director general al societăţii.

Mai exact, compania va plăti „1.910.477 lei reprezentând compensaţia aferentă indemnizaţiilor fixe brute lunare din momentul revocării fără justă cauză până la sfârşitul mandatului, la care se adaugă accesorii”, conform unui raport publicat la Bursa de Valori.

De asemenea, Transelectrica va plăti 59.023 lei reprezentând componenta variabilă a remuneraţiei pentru îndeplinirea criteriilor şi obiectivelor de performanţă aferent perioadei noiembrie - decembrie 2020, la care se adaugă accesorii.

Centrul de Arbitraj de la Viena a respins ca neîntemeiată cererea formulată privind obligarea la plata valorii reprezentând componenta variabilă a remuneraţiei pentru îndeplinirea criteriilor şi obiectivelor de performanţă începând cu luna ianuarie 2021 şi până la sfârşitul mandatului.

„Plata efectivă a acestor sume se va face la valoarea netă a acestora. Compania a fost obligată, totodată, la plata unor costuri şi cheltuieli arbitrale”, mai reiese din raportul de la BVB.

În iunie 2021, Consiliul de Supraveghere al Transelectrica a revocat boardul director şi a numit o altă conducere pentru un mandat cu o durată de patru luni, respectiv Bogdan Toncescu, Ionuţ-Bogdan Grecia, Adrian Moraru, Cătălin-Constantin Nadolu şi Marius-Viorel Stanciu.

Tot atunci, consiliul l-a ales ca preşedinte al directoratului, denumit alternativ director general executiv sau CEO, pe Bogdan Toncescu, revocând între timp mandatul lui Cătălin Niţu, pe atunci membru al Biroului Politic al PNL Sector 3. Iniţial, Cătălin Niţu fusese ales pentru un mandat provizoriu de patru luni.

Acţiunile companiei naţionale de transport de energie electrică se tranzacţionează în creştere cu 33% în ultimul an, la o valoare de piaţă de 2,9 miliarde de lei. Statul român deţine 58,7% din capitalul social prin Secretariatul General al Guvernului.

Transelectrica a încheiat primele şase luni din 2024 cu un profit net de 264 de milioane de lei, în creştere cu 63% sau 100 de milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Ajunse la 1,2 miliarde de lei, veniturile operaţionale s-au majorat cu 21% an/an.